Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felaktiga uppgifter vid inventering av gamla gårdar

Den inventering av gamla gårdar som genomfördes i Torsåker innehåller felaktiga uppgifter.
Anna Lindgren, förste antikvarie vid Länsmuseet, bedömer dock att de är små i sammanhanget, men lovar att en rättelse ska sändas ut till fastighetsägarna.

Annons

Hofors kommun tog i fjol initiativet till en inventering av gamla gårdar i Torsåker. Syftet var att få en bredare kunskap om de gårdar som är av riksintresse och som kallas för Torsåkersgårdar. Sammanlagt ingick 80 gårdar i inventeringen.

Innehåller sakfel

Inventeringen belyser den särställning som gårdarna intar i svensk byggnadshistoria. Bergsmangårdarna skvallrar om hur viktig järnhanteringen varit för bygden. Redan 1374 fick Torsåker sina bergslagsprivilegier. Men här finns också många gamla och värdefulla jordbruksfastigheter.

Inventeringen innehåller dock sakfel och det har väckt ont blod på sina håll i Torsåker. Bland annat uppges fel byggår hos några gårdar.

För en gård skiljer det hundra år mellan det uppgivna byggåret och det verkliga. Fel byggnadsmaterial förekommer också i ett fall i den publikation som gavs ut i juni.

Anna Lindgren, förste antikvarie vid Länsmuseet, betonar att felen uppstått när museet fått felaktig information från uppgiftslämnare.

– Det förekom även fel i en tidigare dokumentation. Men i sammanhanget är felen små, eftersom det här är en bred inventering. Vi hade dessutom en snäv tidsram och små resurser, säger hon.

Fördjupad analys

En rättelse ska skrivas och skickas ut till alla som har fått den publikationen som gavs ut i juni. Anna Lindgren ser dock positivt på Torsåkersbornas uppmärksamhet.

– Det är roligt att de har ett så stort intresse för sig egen bygd. Det finns stor kunskap om gårdarna i Torsåker, säger hon.

Anna Lindgren hoppas nu att Länsmuseet får möjlighet att göra en fördjupad analys av de gårdar som inventerats och att alla andra gårdar som finns i byarna ska kunna inventeras. Hofors kommun har dock ännu inte något fattat beslut om Länsmuseet ska få i uppdrag att fortsätta arbetet.

Peter Söderlund

Annons