Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingbarn en oväntad prövning

/
  • MER ATT ÖNSKA. Marie Nilsson är föreståndare på boendet för ensamkommande flyktingbarn i Torsåker. Hon tycker att förutsättningarna för att driva boendet måste förbättras.
  • STRIDER MOT AVTALET. Hofors har avtal att ta emot 23 ungdomar med uppehållstillstånd och sju asylsökande. Verkligheten är att Hofors tagit emot 19 utan uppehållstillstånd. ”Vi känner oss lurade av Migrationsverket”, förklarar kommunalrådet Marie-Louise Dangardt för riksdagsledamöterna. Här ses Raimo Pärssinen och Christer Engelhard, till höger och socialtjänstens handläggare Birgitta Pauls till vänster.
  • TORSÅKERS BYGDEGÅRD. Jane Myrberg, ombudsman för socialdemokraterna i Gävleborg bjöd in pressen till ett möte mellan riksdagsledamöter och personalen på Hofors boenden för ensamkommande flyktingbarn.
  • NOLLRESULTAT. Socialtjänsten i Hofors hade räknat med att gå 4 miljoner plus på mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. Men ny lagstiftning gör att det istället ser ut att bli ett nollresultat.

Det var tuffare än vad kommunen hade trott att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Dessutom visar det sig inte vara så ekonomiskt gynnsamt som socialtjänsten först räknat med. Nu kämpar verksamheten med en rad problem, kritik från socialstyrelsen, oro på boendena och ungdomar som flyttar från Hofors, men för vilka kommunen fortfarande bär ansvaret.

Annons

En samlad personalstyrka träffade på torsdagen på intiativ av Raimo Pärssinen socialdemokratiska riksdagsledamöter för att framföra kritik mot förutsättningarna att bedriva mottagande av ensamkommande flyktingbarn.

– Vi har upptäckt många fallgropar och vi har faktiskt svårt att förstå hur det här ska gå till, säger Maria Hellqvist, ansvarig chef på Hofors kommun.

Socialstyrelsen påpekar

Mycket av de problem som finns på boendena i både Torsåker och Hofors anser personalen beror på otydlig lagstiftning. Bland annat har besök från Socialstyrelsen där myndigheten påpekat att ungdomarna ska ha rätt att välja var de vill bo resulterat i våldsamt beteende och oro.

– Efter de här besöken har det varit riktigt turbulent och fortfarande har vi diskussioner med ungdomarna, trots att de godkänt sin placering här vill de nu härifrån, många vill bo i en större stad och anser sig ha rätt att välja bostadsort, berättar föreståndaren Marie Nilsson.

Fem vägrar bo kvar

Fem ungdomar som vägrat att bo kvar i kommunen har flyttat. För de här unga pojkarna som inte är myndiga har Hofors kommun fortfarande ansvar enligt Migrationsverket, men dilemmat är att kommunen alltså inte har rätt att tvinga dem att stanna kvar enligt Socialstyrelsen.

– De är fortfarande skrivna här och de har sin socialsekreterare här som nu måste åka till en annan ort för att träffa dem. Det blir både dyrt och arbetskrävande. Samtidigt anser Migrationsverket att vi haft lediga platser som nu har fyllts upp. På så vis blir det bara fler och fler ungdomar som vi på Hofors kommun bär ansvaret för, säger Maria Hellqvist.

Tvingas agera bank

Till den här problematiken tillkommer ekonomiska bekymmer för kommunen som tvingas agera bank till Migrationsverket som betalar ut sina bidrag i efterskott. Det handlar om miljonbelopp som kan dröja upp till ett halvår. Dessutom tar det tid för försäkringskassan att handlägga ärenden, vilket gör att kommunen till en början får ligga ute med försörjningsstöd för nyanlända.

– Vi har redan en svår ekonomisk situation, därpå är den här verksamheten stor för en sådan liten kommun som Hofors. Det ger oss problem, säger kommunalrådet, Marie-Louise Dangardt (S).

Räknade med vinst

Kommunen hade från början också räknat med att göra en vinst på närmare 4 miljoner kronor på mottagandet av ensamkommande flyktingbarn, men staten har ändrat sina regler och det blir därför ett nollresultat. Nu ska socialtjänsten utreda om det går att skära ner på verksamheten så att det ändå blir ett plusresultat på en miljon kronor.

Annons