Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortum säljer i Hofors

Från finskt till australiensiskt.

Det finska energibolaget Fortum har sålt sin fjärrvärmeverksamhet till det australiensiska fondbolaget Macquarie funds.

Därmed ägs nu också Hofors Energi till 60 procent av det australiensiska bolaget.

Annons

Det har sedan i våras varit känt att energibolaget Fortum Värme bestämt sig för att omorganisera och avveckla sina verksamheter inom fjärrvärme utan för Stockholm. Sedan dess har därför Fortum varit på jakt efter en köpare, och nu är den försäljningen klar.

Fortum säljer sin fjärrverksamhet för 2 miljarder kronor till australiensiska bolaget Macquarie, som förvaltar infrastrukturfonder.

40 procent kommunalt

I Hofors har Fortum Värme varit delägare till 60 procent av Hofors Energi. I och med försäljningen ägs därför Hofors Energi numera också av Macquarie. De resterande 40 procenten i bolaget fortsätter att ägas, precis som innan, av Hofors kommun till 40 procent.

Hofors kommun har tidigare blivit erbjudna att köpa de 60 procent av aktierna som Fortum ägt. Men under måndagens kommunfullmäktigemöte blev det definitivt klart att kommunen säger nej till ett sådant köp och i stället låter Macquarie ta över delägandet i Hofors Energi.

Ingen förändring

För kommunen del kommer inte ägandet i Hofors Energi att över huvud taget förändras med Macquarie, menar Marie-Louise Dangardt, kommunstyrelsens ordförande.

Inte heller tycker hon att det känns konstigt att Hofors Energi kommer att ägas till största delen av ett icke europeiskt bolag.

– Jag är inte ett dugg orolig över det. Macquarie är ett stort bolag som kan sin sak, och det är vad vi behöver, säger hon.

Mer läsning

Annons