Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågan är om de ville döda Tommy

Ungdomarna har erkänt misshandel, åklagaren menar att det är mord.

Om det fanns ett uppsåt att döda Tommy Johansson kommer den fortsatta mordutredningen till stor del att handla om.

Annons

De två 20-åriga Hoforsungdomarna sitter häktade sedan i torsdags på sannolika skäl misstänkta för mord eller dråp på läraren Tommy Johansson i lördags natt. Åklagaren Krister Frykman har två veckor på sig att väcka åtal, men den tiden kommer långt ifrån att räcka. Sannolikt kommer han att begära förlängning flera gånger och mordutredningen kan ta flera månader.

Nu ska polisen ta reda på så exakt som möjligt vad som hände under kvällen, hur de träffades, vad de sade till varandra, vad som hände när ungdomarna kom in i lärarens lägenhet och varför de slog och sparkade honom. Ett stort antal vittnen har hörts och fler kommer att höras.

Bra bild av motivet

Motivet säger sig Frykman ha en bra bild av och ungdomarna har sagt att Tommy Johansson levde när de lämnade lägenheten efter misshandeln. Men hade de uppsåt att döda?

– Ja, jag menar att det är mord eller dråp, säger han.

De kan ha haft ett direkt uppsåt att döda, alltså att dödandet är själva syftet, eller också har de agerat på ett sätt som visar att de varit likgiltiga inför följden, ett så kallat likgiltighetsuppsåt. I båda fallen kan man då dömas för mord eller den mindre grova rubriceringen dråp.

Erkänner grov misshandel

Grov misshandel, som mannen erkänt, eller mord är i juridisk bemärkelse naturligtvis av avgörande betydelse. Straffet för mord är lägst tio år och högst 18 år eller livstids fängelse, medan en grov misshandel kan ge mellan ett och tio års fängelse.

Vem som har gjort vad är också av största vikt att reda ut.

– Jag menar att de har gjort det i samförstånd, att de har utfört brottet tillsammans, säger Krister Frykman.

Där kan det komma att visa sig att de varit olika aktiva och det är inte ovanligt att en som anses mindre drivande kan dömas till medhjälp till ett brott. Men även där finns en aspekt att man passivt sett på och undvikit att gripa in.

Mer läsning

Annons