Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidens filmare gör ­kortfilm på läger i Torsåker

/
  • SKYNDA! Det gäller att passa på medan solen är framme. Från vänster Isabelle Klågström, Johnny Isaksson, Johanna Smedbakken, Adam Selgeryd, Emanuel Perpäls och Stine-Lise Dellö.
  • KONCENTRATION. Ledarna Isabelle Kågström och Johnny Isaksson ställer in skärpan inför nästa tagning.
  • FÖREBEREDELSER. Adam Selgeryd kollar ljudet och Leo Jilka förebereder såpbubblorna medan Felicia Lööke sätter upp håret på Emanuel Perpäls inför nästa scen.
  • UTRUSTNING. Ljudutrustningen och klappan får vila på marken inför nästa scen i filmen med arbetsnamnet Glada Laxen.

Kameran rullar, ljudet rullar, tystnad, tagning! Med djup koncentration och kvävda skratt spelar nio ungdomar mellan 14 och 20 år in en kortfilm utanför Torsåker. Tillsammans med tre ledare utgör de ett filmläger där de skriver och medverkar i sin egen film.

Annons

I skogen bakom Tors Loge skakar en kille ut sina lockar framför kameran medan en elak kamratstödjare lurar i buskarna. Nio ungdomar från Gästrikland medverkar i ett filmläger där de skiver eget manus och spelar in en kortfilm. Just nu spelar man in en kärleksscen.

Filmen, som bär arbetsnamnet Glada Laxen, är en historia som liknar Trollkarlen från Oz. En huvudkaraktär hamnar på en ny plats och samlar nya kompisar.

– Det är en weird komedi. Inga djupa baktankar, den är bara rolig!, säger 16-åriga Kajtek Mazurkiewicz från Sandviken, en av ungdomarna bakom filmen.

Tar lång tid att spela in

Han fick tips om lägret från Kulturskolan där han spelar i en teatergrupp.

– Jag har inte alls pysslat med film innan, men det är jättekul! Det är väldigt mycket man inte tänkt på med film, framför allt hur lång tid det tar att spela in så många scener med så många klipp, säger han.

Filmlägret pågår under två veckor. Förra veckan skrev man manus tillsammans och den här veckan spelar man in den 15 minuter långa filmen. Alla ungdomar får prova på att stå både framför och bakom kameran under filminspelningen.

Isabelle Kågström är en av ledarna på lägret. Hon kommer från Sandviken och ledde en teatergrupp för Kulturskolan i staden innan hon flyttade till Umeå för att studera till medieproducent.

– De hörde av sig från Kulturskolan och frågade om jag inte ville göra någonting med teatergruppen igen och då föreslog jag film, eftersom det är det jag sysslar med nu, säger Isabelle Kågström.

Avslutar på fredag

Nu leder hon lägret tillsammans med Adam Selgeryd från Sandviken och Johnny Isaksson från Storvik som båda läser till Film- och tv-producenter på Högskolan i Dalarna.

På fredag kommer inspelningarna att avslutas. Sedan klipper ledarna ihop filmen under en vecka innan det blir galapremiär på Kulturkiosken i Gävle nästa fredag.

Mer läsning

Annons