Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt fram för fylleri på allmänna platser

/
  • polisen vingklippt. Polisen kan inte ingripa när de ser vuxna människor dricka alkohol på allmänna platser som skolgårdar och lekplatser i Hofors och Torsåker.  Kommunen saknar lokala föreskrifter att rätta sig efter.

Det finns inga lokala ordningsföreskrifter i Hofors kommun. Det innebär att polisen inte kan ingripa mot fylleri på allmänna platser som skolgårdar, lekplatser och idrottsplatser i centrala Hofors och Torsåker.
Kommunen arbetar dock för tillfället med att ta fram ordningsföreskrifter och ett förslag hamnar snart på kommunstyrelsens bord.

Annons

De lokala ordningsföreskrifter som finns i Hofors kommun utfärdades av länsstyrelsen 1983. Men på Hofors kommun vet ingen om de gäller fortfarande. För tillfället arbetar dock kommunen med att ta fram nya lokala ordningsföreskrifter.

Närpolischef Rolf Sundqvist gör klart att polisen vingklipps när det inte finns lokala föreskrifter att rätta sig efter. Polisen kan därmed inte ingripa när de ser vuxna människor dricka alkohol på allmän plats i Hofors kommun.

I praktiken kan polisen bara stå och se på om folk super på skolgårdar, lekplatser och idrottsplatser och i de centrala delarna av Hofors och Torsåker.

– Kommunen har sagt åt oss att ingripa mot alkoholförtäring på allmän plats, men vi kan inte göra det eftersom det saknas lokala ordningsföreskrifter. Vi har förklarat att de måste ta fram sådana först, säger Rolf Sundkvist.

Först när en person har druckit så pass mycket alkohol att hon eller han inte kan ta vara på sig själv kan polisen ingripa enligt lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB.

Diskussionen om lokala ordningsföreskrifter väcktes inom det lokala brottsförebyggande rådet, Brå, och här ingår både kommunen och polisen.

– Det folk irriterar sig mest på är ungdomsfylleri, men om ungdomarna är under 20 år gäller alkohollagen och då kan vi ingripa, säger Rolf Sundkvist.

Frågan om de nya ordningsföreskrifterna har varit ute på remiss. Socialnämndens ordförande Diana Blomgren, s, och barn- och utbildningsnämndens ordförande Kenneth Axllig, s, har yttrat sig om förslaget till nya lokala ordningsföreskrifter.

– Det har varit svårt för polisen att arbeta förebyggande när det inte har funnits lokala ordningsföreskrifter, säger Kenneth Axling.

Diana Blomgren är inne på samma spår.

– Det här hjälper polisen när de har ont om resurser.

Mer läsning

Annons