Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt fram förombyggnadvid Edsken

/
  • NY DETALJPLAN. Området vid och omkring Edskens camping ska få en ny detaljplan. Detta för att underlätta byggnationer i området.

En ny detaljplan ska göra det lättare att bygga om i området vid Edskens camping.
– Det här ska undanröja de bygghindren som finns i området i dag, säger Håkan Eck, före detta Olsson, bygg- och miljöchef i Hofors.

Annons

En inglasad altan eller kanske ett garage. För de som bor vid den västra udden intill Edskens camping i Hofors är byggnationer på den egna tomten en omöjlighet. Detaljplanen över området begränsar byggrättigheterna. Att söka bygglov för fastighetsägarna har alltid slutat på samma sätt, med ett nej.

– Detaljplanen är lite till åren gången, och då planerade man kanske inte för att folk i framtiden ville bosätta sig permanent vid sjön, säger Håkan Eck, före detta Olsson, bygg- och miljöchef i Hofors.

Efter önskemål från de som bor i området har därför Miljö- och byggnadsnämnden beslutat att göra en helt ny detaljplan för området. Planen ska bland annat underlätta att göra tillbyggnader på tomten men ska även bidra till att göra Edskens camping mer attraktiv.

– Campingen behöver mer utrymme. I dag är det ett besvärligt område att bygga på. Hela campingplatsen ska därför få en ny detaljplan så att man ska kunna göra den mer modern och attraktivare, säger Håkan Eck.

Locka fler till Hofors

Att Hofors kommun vill satsa på att göra strandnära lägen attraktivare är ingen hemlighet. I mars i år gjorde kommunen ett tillägg till översiktsplanen med inriktning mot landsbygdsutveckling i strandnära lägen, LIS. Med förhoppningen att kommunen ska bli attraktivare att bo i.

För Bo och Lilian Östman innebär kommunens satsningar och planerna för en ny detaljplan att deras bostad vid Edskens västra udde kommer att få ett bättre läge.

– Vi vill ha ett garage, men byggrätten i dag räcker inte till. Så det känns väldigt positivt att kommunen vill göra om detaljplanen, det känns väldigt bra, säger Bo Östman.

Arbetet med att göra nya detaljplaner av området öster och väster om Edskens camping har skett i etapper. I dagarna som kommer räknar de boende vid den östra udden att den nya detaljplanen där ska bli klar.

– Nu ser det faktiskt ut som att kommunen har lyssnat och jag väntar bara på att får flytta förrådet för att bygga ett garage i stället, säger Bengt Wetterstrand.

Mer läsning

Annons