Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammelstilla bruk får liv igen

/

Den gamla stångjärnssmedjan i Gammelstilla med ursprung från 1650-talet kommer snart att få liv igen. På onsdagen lämnade Gammelstilla stiftelse över nycklarna till etablering av projektet Kråknäsjärnet för utställning och verksamhet.

– Vi har fått klartecken att vi kan flytta hit och det är vi jätteglada över, säger Lars Holmberg, ordförande i föreningen Kråknäsjärnet.

Annons

Föreningen Kråknäsjärnet startades som ett projekt våren 2008 i Torsåker i samarbete med Länsmuseet i Gävleborg och Geoarkeologiskt laboratorium i Uppsala och kommer finansieras av lokala fonder och sponsorer.

Men bakgrunden till projektet började redan när smeden Jonny Skogsberg några år tidigare, nämligen 1993 hittade ett mystiskt fynd vid Kråknäset i Torsåker. Tolv spadformiga ämnesjärn och två obearbetade järnsmältor. De spadformiga ämnesjärnet sägs vara från yngre järnålder 500–1‑000 e Kr, men ett av Kråknäsjärnen har troligtvis tillverkats så tidigt som kring Kristi födelse. De två obearbetade järnsmältorna sägs också vara från omkring 500–600 e Kr.

Projektet har tidigare haft sin verksamhet i Torsåker kyrka, men nu ska de alltså flytta hela verksamheten till Gammelstilla bruk med anor från 1600-talet.

– Det är en fantastisk plats och miljö som har varit underutnyttjad väldigt länge. Vi var ute efter en rustik miljö för verksamheten och nu har vi hittat den, säger Lars Holmgren.

Planerna är att rekonstruera äldre teknik för att framställa järn som ska användas både i vetenskapligt syfte och för att få kunskap i hur det gick till. Verksamheten ska anlägga smältugnar och en utomhussmedja från romersk järnålder 0–400 e Kr. Målet är att verksamheten ska leda till en attraktion där det producerade järnet kommer smidas för försäljning och man vill också ha olika kurser och utställningar i järnsmide. Man ska få kunskap i hur man tillverkade järn helt enkelt och man kommer behöva arbetskraft.

– Vi kommer att behöva mycket folk för att ro i land allt, och det är ju bra så här i kristider. Vi ser verkligen fram emot detta, säger Lars Holmgren.

Carina Berglund

Mer läsning

Annons