Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gatukök i Hofors ett fall för Reinfeldt

/
  • REGERINGSFRÅGA. Den nya ägaren har stora planer på att rusta upp fastigheten på Storgatan. ”Det här är verkligen det perfekta läget med trafiken som passerar på riks 80 som grannar och infarten till Ovako. Vi vill väldigt gärna vara kvar”, säger Idris Ayik.

Nya ägaren till Rondellen gatukök vill inte låta Hofors kommun ta över fastigheten.


Kommunens beslut om förköp har därför överklagats.


Nu ska Fredrik Reinfeldt och hans kollegor i regeringen ta beslut i frågan.

Annons

Det var över ett år sedan som Rondellens gatukök såldes. Den nya ägaren har stora planer för fastigheten, men i väntan på svar om kommunens förköp går igenom ligger allt på is.

– Nu ser det nästan ut som en skrothög, men vi har tänkt satsa här, säger Idris Ayik som för kioskägarens talan.

Han påpekar dock att de börjar bli trötta på ovissheten.

– Ingen vet hur länge det kommer att dröja innan vi får besked. Vi har talat med kommunen och sagt att om de ska ta över fastigheten kräver vi att de ersätter oss för de pengar vi har lagt ner här och för våra inventarier.

I köpekontraktet med förra ägaren ingick både fastigheten och verksamheten, men kommunen har bara intresse av själva byggnaden. Anledningen är att det planeras för en stor infartsparkering i området.

– Jag förstår inte, kommunen borde vara rädd om sina företagare, jag är själv bosatt i Borlänge. Borlänge kommun hade aldrig gjort så här, säger Idris Ayik.

Trots det vill Rondellen gatukök ändå vara kvar i Hofors.

– Vårt mål är att vara kvar. Den plats vi finns på nu är förstås idealisk, det är mycket, mycket bra läge. Men om kommunen tar över vill vi ha en ersättningslokal.

Nu har förköpsfrågan hamnat på regeringens bord.

– Det är ovanligt att det går ända upp till regeringen oftast kommer parterna överens tidigare än så, säger Magnus Moreau på Miljödepartementets enhet för förvaltning.

Han har berett frågan som i nästa steg ska upp på ett regeringssammanträde där Reinfeldt och hans kollegor ska ta det avgörande beslutet.

Parallellt har förköpet även överklagats till länsrätten.

Annons