Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieprogram startar trots få sökande

/

Bara tre elever har sökt till ett av Björkhagsskolans gymnasieprogram. Ändå startar alla skolans program till hösten.

Annons

Alla Björkhagsskolans tre gymnasieprogram startar som planerat till hösten i Hofors. Det beslutade kommunens antagningsutskott på tisdagen.

– Jag tycker det känns skönt att vi fortsätter att jobba för vårt gymnasium, säger Linda-Marie Anttila, ordförande i Hofors barn- och utbildningsnämnd.

Just nu har sammanlagt sexton personer valt någon av Björkhagsskolans, Hofors kommunala gymnasium, program i första hand. Åtta elever har valt barn- och fritidsprogrammet, fem har valt elprogrammet och tre har valt industriprogrammet.

– Förra året såg det lågt ut, men vi startade med överfulla program. Vi vill fortfarande kämpa. Det är otroligt viktig information, så att eleverna inte känner en oro om det kommer ut att det är låga ansökningssiffror, säger Linda-Marie Anttila.

Varför är det så få som söker?

– För det första har vi bara tre program i vår kommun, och i dagsläget bara tre praktiska program. Ganska många söker teoretiska, och då lär de söka på annan ort, säger Linda-Marie Anttila.

Även minskande barnkullar och de så kallade frisöksreglerna – att elever kan söka sig till vilket gymnasium de vill i hela landet – påverkar, tror Linda-Marie Anttila.

Kan det bli en klass med tre personer i?

– Ja, så kan det vara. Sedan löser man det pedagogiska på skolan, det blir en verksamhetsfråga hur man löser det med undervisning. Men vi kommer göra det så bra som möjligt för de elever som börjar hos oss, säger Linda-Marie Anttila.

Nu inleds den andra sökomgången för blivande gymnasieelever, som har till 6 maj på sig att ändra sina ansökningar.

Mer läsning

Annons