Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hade rätt att skriva kritiska insändare

/

Förre miljöinspektören Pär Åslund hade rätt att flexa ut och på fritid skriva insändare på arbetsdatorn även om han i insändaren kritiserade Hofors kommun.

Annons

Det har Justitieombudsmannen (JO) kommit fram till.

Pär Åslund skrev en insändare i lokalpressen där han kritiserade "flyttkarusellen inom barnomsorgen i Hofors". Han skrev insändaren på arbetsdatorn och flexade ut under tiden.

Personalchefen hävdade att han varit illojal. Pär Åslund svarade med att anmäla kommunen till JO. Han menade att kommunen angripit hans yttrandefrihet.

Kommunstyrelsen hävdade att Åslund använt flextiden felaktigt. Han sågs som illojal för att använt kommunens utrustning och "otillåten tid" för att skriva insändare.

Flextid under arbetsdagen är till för att medarbetarna ska få tid att hämta och lämna barn, läkarbesök och dylikt men inte för sånt som går att göra efter arbetsdagen, som att skriva insändare, menade kommunstyrelsen.

Personalchefen medgav att medarbetare kan få använda datorn för privata arbeten utanför arbetstiden men "inte att motarbeta eller miskreditera arbetsgivaren".

JO ger kommunen bakläxa: Om myndigheten tillåter sina anställd att använda datorn för privata ärenden på fritiden så kan man inte förbjuda dem att skriva insändare bara för att de kan anses vara kritiska mot myndigheten.

Mer läsning

Annons