Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan fick rätt mot försäkringskassan

/
  • LÅNG VÄNTAN. Efter sex års kamp har Håkan Morell fått rätt mot försäkringskassan. Men han tvingades driva sitt fall ända upp till kammarrätten. Nu får han förhoppningsvis de pengar som han hela tiden haft rätt till.

Håkan Morell har efter sex års kamp fått rätt mot försäkringskassan. Han har varit sjukskriven sedan 2003 då han var med om en svår arbetsplatsolycka, men inte förrän nu kan han få den ersättning som han har rätt till.
– Det var en fruktansvärt härlig känsla när min advokat gav mig beskedet, säger han.

Annons

I april 2003 var Håkan Morell på ett jobb i Örbyhus med sin skogsbil.

Han satt i kranhytten, fyra meter upp i luften, när en hyd-ralslang gick sönder. Den automatiska funktion som skulle hissa ned honom vid ett tillbud fungerade inte och han öppnade därför dörren och klev ut på ett trappsteg för att försöka hissa ner sig själv.

– Det jag inte hade lagt märke till var att olja hade sprutat ner hela hytten. Jag halkade och hängde med benen dinglande. Sedan slets först ena axeln ur led, därefter den andra. Jag föll fyra meter ner på marken och landade på en järntrappa, berättar han.

Håkan Morell klarade sig med livet i behåll, men nerver i hans axlar förstördes vid olyckan. Han har därför ständig värk och han går på smärtbehandling två gånger i veckan.

– Där började min katastrof, sedan har det bara varit skit. Bara att jag har behövt gå till tinget är ju helt sjukt, säger han.

Vid tidpunkten för olyckan jobbade han 36 timmar i veckan, men han hade avtalat med arbetsgivaren att börja jobba två timmar till, vilket skulle ge honom en heltid.

Försäkringskassan har dock beräknat hans ersättningar som om han bara jobbat 75 procent.

– De har talat med min arbetsgivare och de har fått min dagbok med arbetstider, men det har inte spelat någon roll. Trots att försäkringskassan har allt underlag har det ändå inte kunnat räkna ut rätt lön, säger han.

Efter avslag i länsrätten begärde Håkan Morell, med starkt stöd av transportfacket, att få sitt fall överklagat.

Nu har kammarrätten gett honom rätt och han kommer att få de pengar han hela tiden haft rätt till.

– Det var en fruktansvärt härlig känsla när min advokat ringde och gav mig beskedet, som att slita en stor sten ur kroppen på mig. Någonstans har tanken alltid varit att det nog inte går att vinna över en så stor myndighet.

Han tycker dock att det är konstigt att det här domslutet inte kom i länsrätten, det skulle utöver allt trassel ha sparat honom nästan två års jobbig väntan.

Men han blir heller inte förvånad om försäkringskassan nu överklagar kammarrättens dom.

– Det känns som om de gett sig f-n på att knäcka en, säger Håkan Morell.

Samtidigt är det nu dags för honom att lämna nytt läkarintyg till kassan för att återigen få en bedömning av sin möjlighet att arbeta eller arbetsträna – ett möte han inte ser fram emot.

– Det är ett skräckscenario för mig att behöva ha kontakt med dem igen. Jag kommer aldrig att gå in på ett möte med försäkringskassan igen utan att samtalet bandas och det råder jag andra till att inte heller göra. Se till att få allt som sägs dokumenteras, direkt, säger han.

Mer läsning

Annons