Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där Bosse ”Bildoktorn” Andersson...

/

...som höll en uppskattad whiskyprovning på Gammelstilla Whisky i Torsåker på lördagen.

Annons

Hur går bilar och whisky ihop egentligen?

– Det är en fantastisk bra kombination. De flesta bilar är femsitsiga, alltså kan man vara fyra stycken som åker bekvämt i en bil från destilleri till destilleri. På kvällen kan man ta in på något trevligt ställe och då kan kanske även chauffören provsmaka något i lagom mängd. Det behöver inte vara mycket, det handlar om njutning. Dels för att det är gott, dels för att det är nyttigt och dels för att det är roligt.

Är whisky nyttigt...?

– Ja, det gäller bara att dosera rätt. Tre centiliter varje kväll vid sänggåendet så blir du frisk, gammal och lycklig.

Det låter ju bra.

– Ja, se på mig: jag är 58 år gammal, kärnfrisk och en oerhört lycklig människa. Men jag har också hållit på i 35 år med den här medicineringen varje kväll. Det gäller att inte fuska, tre centiliter kvalitetswhisky varje kväll – ingen jädra skitwhisky får det vara.

Varför besökte du just Gammelstilla?

– Gammelstilla ska ju komma igång och tillverka en svensk whisky. Då tyckte de att det passade bra att jag kom upp dit och hade whiskyprovning med Skottland som tema. Men jag sålde även mina två reseböcker som handlar om whisky båda två. Den ena är en reseguide till Skottlands destillerier och whiskybarer och den andra till Sveriges. I den boken är Gammelstilla med.

Ja, hur står sig egentligen svensk whisky i konkurrens med skotsk?

– Skottarna har hållit på och tillverkat whisky i flera hundra år, och svenskarna har just börjat. Mackmyra exempelvis, det är de som har brutit isen, har bland annat en riktigt bra sherrylagrad whisky. Vi har alla förutsättningar här i Sverige. Vi har bra korn och förmodligen världens bästa vatten. Det är bara det att tiden måste verka också. Man säger att jägarens bästa vapen är tålamodet, och det gäller även whiskytillverkaren.

Mer läsning

Annons