Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå, var är alla människor i Hofors?

/
  • Folktomt. Allt färre människor lever i Hofors. Invånarantalet sjönk under det första halvåret till 9 994 personer.
  • Ovako. När Ovako meddelar att anställda får gå är det en större nyhet än en befolkningsminskning. Det anser Helen Wembrand som arbetar på Beckers Nya Hem & Interiör.
  • Inte förvånad. Befolkningsminskningen förvånar inte Denny Sjöholm. Hur utvecklingen ska vändas är svårt att svara på, säger han.

Hoforsborna tar befolkningsminskningen med en axelryckning. Det är utvecklingen på Ovako som styr. Andra anser att den planerade ansiktslyftningen av centrum är nödvändig för att vända trenden.

Annons

När Arbetarbladet frågar några Hoforsbor hur de ser på befolkningsutvecklingen reagerar ingen med förvåning. För de flesta är utvecklingen väntad.
Helen Wembrand arbetar på Beckers Nya Hem & Interiör i Hofors centrum. Hon tror att centrumområdets förnyelse är viktigare för butikerna än det aktuella befolkningsunderlaget. De som flyttar är oftast ungdomar som vill se sig om i världen. 
– Men om befolkningen sjunker med flera tusen personer då berörs alla butiker i centrum. Vad vi framförallt behöver är butiksnära parkeringsplatser och en uppfräschning av centrum.
En minskning av personalstyrkan på Ovako får större konsekvenser för butikerna än den vikande befolkningssiffran.
– Vi tappar köpstarka grupper när folk på Ovako får gå, säger Helen Wembrand.
Hasse Eek, som förestår bangolfanläggningen i centrum, skräder inte orden.
– Kommunledningen lägger pengar på fel saker. Satsningen på centrum kan vänta. Det finns annat man kan ta tag i, som sysselsättning för ungdomar. De kör runt med mopeder här på banorna och torget här nere vill ingen sitta på, säger han.
– Jag funderar på att flytta här i från, det blir nog Våmhus igen, tillägger han.
Denny Sjöholm som är född och uppvuxen i Torsåker instämmer.
– Utvecklingen förvånar mig inte alls, kommunen har inget att erbjuda. Förr fanns det ungdomsgårdar, men saker får inte kosta nu för tiden.
– Jag tror att folk flyttar eftersom de vill ha nära till allt, säger han.
Hans Sjöberg och Olle Hydén samtalar när tidningen träffar dem.
– Det märks inte att invånarantalet minskar, det är jobben som försvinner. På 60-talet arbetade 5 000 personer på bruket, och i dag är det inte fler än 1 100, säger Hans Sjöberg. 

Oroas inte
Stefan Johansson, som driver butiken Sportringen i Hofors, oroas inte särskilt mycket av befolkningsutvecklingen.
– Det är inget jag har tänkt på. Hur många som flyttar beror väl på hur stora ungdomskullarna är, säger han.
Cecilia Gustavsson skyndar fram mot parkeringsplatsen i sällskap av sin dotter och en kompis till dottern. Befolkningsutvecklingen är inget hon funderat på särskilt mycket.
– Jag har inte tänkt på det, men det är en tråkig utveckling, säger hon.

Mer läsning

Annons