Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Backman startar Beatlessällskap – i riksdagen

/

Riksdagsledamoten och Beatles-fantasten Hans Backman (FP) från Hofors startar ett Beatlessällskap i riksdagen. Paul McCartney och Ringo Starr kommer att bjudas in till öppningsceremonin.

– Självklart måste vi bjuda in dem, men jag har förstås full förståelse för om de inte har möjlighet att komma, säger Hans Backman.

Annons

Det är tillsammans med ett annat stort Beatlesfan i den Folkpartistiska riksdagsgruppen, Eva Flyborg från Göteborg, som Hans Backman tagit initiativ till Riksdagens Beatlessällskap, eller Swedish Parliament Beatles Society som det heter på engelska.

”Känd för fredsengagemang”

– I första hand gör vi det här för att uppmärksamma och hedra den fantastiska musik som Beatles gjort men också för att vi tycker att kulturen är en viktig del i kampen för frihet och demokrati i världen, säger Hans Backman som nämner Paul McCartneys engagemang för fred i Mellanöstern och i klimatfrågan liksom Ringo Starrs engagemang för fattiga i Bangladesh.

– Sedan var ju John Lennon känd för sitt fredsengagemang, säger han.

Hur tror du att pacifisten John Lennon skulle ha sett på Folkpartiets försvars- och utrikespolitik?

– Det är naturligtvis svårt att säga vad han hade tyckt men saker förändras över tid och jag tror att han hade förstått och haft respekt för att vi står upp för demokratin. Vi vill inte ha krig och i första hand ska man försöka lösa konflikter på fredlig väg men när människor förtrycks kan militära medel vara en sista utväg, som i Afghanistan, säger han.

Riksdagens Beatlessällskap planerar en stor öppningsceremoni dit de två beatlesmedlemmar som fortfarande är i livet, Ringo Starr och Paul McCartney, bjuds in. Tid och plats för det kommer att meddelas senare, enligt Hans Backman och Eva Flyborg.

Annons