Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska Torsåkers äldre bo

/
  • Christer Ekendahl och Hans Forsberg, vd respektive ordförande i Hoforshus, bjöd i går på en första visning av ortens nya seniorboende. Här är endast äldre välkomna att bo även om någon exakt nedre åldersgräns inte har satts. På lördag får allmänheten chans att titta in.
  • Det är ordentligt med svängrum i badrummet.
  • Dörröppningarna är extra breda så att det går att komma in med rullstolar eller rullatorer.
  • Husen liknar gamla bergsmansgårdar och Kronblomsvillan har fått stå för inspirationen när det gäller färgsättning. Egentligen är det bara taken som byggts på plats i Torsåker, resten har kommit i färdiga sjok som fogats samman.
  • Än så länge är det här en arbetsplats och bara en visningslägenhet har ställts i ordning. I slutet av maj får de nya hyresgästerna flytta in.
  • De ljusa och luftiga lägenheterna har fått öppen planlösning. Tanken är att hyresgästerna ska kunna bo kvar i hög ålder och kanske klara sig med lite hjälp från äldreboendet Spelmannen som ligger alldeles intill.
  • De ljusa och luftiga lägenheterna har fått öppen planlösning. Tanken är att hyresgästerna ska kunna bo kvar i hög ålder och kanske klara sig med lite hjälp från äldreboendet Spelmannen som ligger alldeles intill. Christer Ekendahl och Sören Bergqvist inspekterar.

Snart behöver inte Torsåkers äldre lämna bygden när det blivit dags att sälja huset. Under torsdagen var det premiärvisning av de nya seniorbostäderna som byggts i centrum. Hittills finns skrivna kontrakt på sju av tolv lägenheter.

Annons

De tre tvåvåningsbyggnaderna påminner om gamla bergsmansgårdar och har färgsatts i samma toner som Kronblomsvillan. Allt för att de ska smälta in med övrig bebyggelse i Torsåker. Bra tillgänglighet har varit ledordet och de ljusa lägenheterna har till exempel öppen planlösning, extra breda dörrar och generöst med utrymme i badrummet för att rymma både rullatorer och rullstolar. Tvåvåningshusen rymmer även hiss.

Någon lägre åldersgräns är inte satt men husen riktar sig till seniorer eller "55-plus". Även om det skulle bli tomma lägenheter kommer de inte att hyras ut till yngre, uppger Christer Ekendahl, vd för Hoforshus.

– Det blir inga barnfamiljer som får bo här, säger han.

Det står många på intresselistan, både ortsbor och utsocknes, men hittills har bara sju tecknat kontrakt. Hyrorna kan vara det som får folk att tveka. Trots att de är subventionerade med hälften kostar en trea 7 000 kronor i månaden och en tvåa 6 000 kronor i månaden. Det är de högsta hyrorna i hela Hoforshus bestånd. Enligt Christer Ekendahl går det inte att ta ut hyror som täcker nyproducerade bostäder.

– Det är en satsning från kommunkoncernen att tillhandahålla sådana här bostäder. Det har saknats bostäder i Torsåker, förklarar han men medger att han visst är lite orolig över att inte alla kommer att hyras ut.

– Det är en risk man får ta.

Inflyttning blir i slutet av maj, fram tills dess är husen fortfarande en byggarbetsplats. Men en visningslägenhet har ställts färdig och på lördag står den öppen för allmänheten. Kanske övertygas några av dem som tvekar att flytta in. Dessutom blir det möjligt för Torsåkersborna att se nytillskottet. Det har funnits kritik mot boendet, bland annat att husen byggts på fel plats i parken intill äldreboendet Spelmannen. Andra kanske är nyfikna på de första hus som Hoforshus byggt i Torsåker sedan 1981.

Sammanlagt kostar det nya seniorboendet 25 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons