Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda ord östes över Eklund från Pernillas anhöriga

/
 • Mördade Pernilla Hellgrens mamma, Monica, och syster, Sofie, deltog i rättegången och fick              bemöta Anders Eklund med sina egna ord – ord som är fyllda med hat och sorg. ”Jag vill att du ska veta att så fort det här är över och du befinner dig på den plats där du hör hemma då ska jag bearbeta min sorg             och försöka läkas”, säger Pernilla Hellgrens syster Sofie under rättegången.

Rättegångens känslostarkaste inlägg kom från Pernilla Hellgrens syster som vände sig direkt till Anders Eklund
Hon konstaterade att han kallblodigt mördat hennes älskade syster.
– Varför? undrade hon.

Annons

– Jag förstår att du Anders inte har något svar på den frågan, fortsatte hon. Jag förstår att inte du har någon uppfattning om världen och hur den fungerar, hur man är mot andra människor och hur man älskar.

– Om du visste vad du har gjort mot mig och min familj skulle du inte sitta här i dag. Jag känner ett stort förakt för dig, sade systern, och avslutade sitt tal så här:

– Jag vill att du ska veta att så fort det här är över och du befinner dig på den plats där du hör hemma då ska jag bearbeta min sorg och försöka läkas. Jag vill minnas och hedra min underbara syster, och jag ska aldrig, aldrig mer ägna dig en tanke. Aldrig.

Inga svar

I sin slutplädering tog Leif Silbersky upp systerns fråga.

– Frågan ställs varför Anders Eklund gjorde detta. Tyvärr har jag inget svar, och det har inte Anders Eklund heller. Jag har haft hur många samtal som helst med honom utan att vi har kommit fram till det svaret.

Förklaringen enligt Silbersky är att Eklund saknar en egenskap i sin personlighet som nästan alla andra människor har. I vissa situationer kan han inte hejda sig.

– Är det någon som ska klandras i det här fallet så är det Vår Herre, som inte har försett honom med den egenskapen, sade Silbersky.

Ny psykutvärdering

Därmed var han inne på det som ser ut att bli en huvudlinje i hans försvar av Eklund. Silbersky vill att tingsrätten ska begära ett nytt utlåtande om Eklunds psykiska hälsa när rättegången avslutas på torsdag.

Syftet är en dom om sluten psykiatrisk vård i stället för livstids fängelse.

I morgon fortsätter rättegången om mord och grov våldtäkt mot Engla Juncosa Höglund.

Annons