Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors blir helt utan privat sjukgymnast

Hofors mister sin enda privatpraktiserande sjukgymnast.

Ännu ett steg i utarmningen av sjukvården anser kommunens folkhälsoråd som nu protesterar mot landstingets planer.

– Vi har varit drabbade länge och nu förlorar vi ytterligare, säger kommunalrådet Marie-Louise Dangardt (S).

Annons

I samband med att landstinget Gävleborg vid årsskiftet inför hälsoval – som gör det möjligt för nya hälsocentraler att starta var de vill i länet – avslutar man också avtalen med alla privatpraktiserande sjukgymnaster. I princip all sjukgymnastik ska istället skötas av hälsocentralerna.

I de flesta kommuner kommer det ändå att finnas privata sjukgymnaster kvar som har äldre så kallade etableringar, de kan nämligen inte sägas upp.

Men Hofors blir helt utan.

Orättvist, anser folkhälsorådet i Hofors, eftersom det innebär att Hoforsborna inte får samma tillgång till sjukgymnastik som befolkningen i exempelvis Gävle och Sandviken.

Man tycker också att det rimmar illa med landstingets löften om lika vård på lika villkor.

– Landstingets egen organisation klarar ju inte av att ta hand om alla patienterna. Och vart ska de då ta vägen? undrar kommunalrådet Marie-Louise Dangardt (S) som också är ordförande i folkhälsorådet.

Hon tycker att det är särskilt allvarligt eftersom Hofors länge varit i strykklass vad gäller tillgången på sjukvård.

Under lång tid har det varit stor brist på läkare på hälsocentralen, för ett tag sedan lades rehab-badet ned och nu riskerar man alltså att förlora den enda privatpraktiserande sjukgymnasten som har avtal med landstinget.

– Vi har länge varit drabbade och det här gör definitivt inte saken bättre, säger Marie-Louise Dangardt.

Hon har försökt få svar från ansvariga i landstinget om hur det är tänkt att sjukgymnastiken i Hofors ska fungera efter årsskiftet – men utan framgång. Nu har folkhälsorådet därför skrivit ett brev till landstingsrådet Tommy Berger (S).

– Vi vill flagga för att det här är ett problem och få en förklaring tlll hur de tänker kring det här, säger Marie-Louise Dangardt.

Landstingsrådet Tommy Berger kan inte svara på hur man ska lösa det men betonar att det är hälsocentralens ansvar att se till att ta hand om alla patienter och ge dem den sjukgymnastik de behöver.

– Jag kommer att ställa krav på att de verkligen gör det. Sedan kan jag inte säga hur de ska göra det, de får välja om de vill göra det med egen personal, anställa fler eller ta hjälp av privata.

Annons