Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors började se möjligheterna – och ändrade sig

/

För bara två år sedan sa Hofors nej. Nu är politikerna eniga om att börja ta emot de ungdomar som köar för att få en hemkommun.

Svängningen stavas Jan Bornestig. Politikerna förlitar sig på de möjligheter nye socialchefen ser i form av nya jobb och bra ekonomisk ersättning från staten.

Annons

Den totala kostnadstäckningen som Migrationsverket lovar har haft en avgörande betydelse i beslutet att från nästa år välkomna 30 ensamkommande flyktingbarn till orten.

– Jag är en gammal uv som har sett mycket statsbidragskonstruktioner och de brukar kanske hålla några år, men i det här fallet måste jag vara beredd att hålla med generaldirektören för Migrationsverket när han står i tv och säger att det här avtalet är det bästa som har hänt kommunerna, säger socialchefen, Jan Bornestig.

Han anser att det ger förutsättningar att skapa ett mottagande med hög kvalitet.

Han ser även samhällsekonomiska vinster, främst genom arbetstillfällen som i sin tur förhoppningsvis leder till viss inflyttning.

Hofors är inte så mycket större än Ockelbo, men delar inte inställningen att en liten kommuns administration gör det svårt att ta emot barnen.

– De ungdomar som kommer hit avräknas vår totala flyktingkvot på 45 personer. Därför behövs mindre folk för att ta hand om de ”gamla” flyktingarna och övriga används i den nya organisationen som vi till och med får resurser till att utöka. Än en gång är det skrivningar i avtalet som ger öppningen.

Samtidigt sticker Jan Bornestig inte under stol med att alla inte har samma fysiska förutsättningar som Hofors.

– Den stora skillnaden kan vara att vi har bra lokaler. Vi behöver i princip inte göra några förändringar. Bygdegården i Torsåker behöver rustas lite, men det kommer att ingå i den hyra vi betalar, säger han och menar att det också är en avgörande faktor vad gäller antalet barn som kommunen har möjlighet att ta emot.

Men de ensamkommande barnen har inte alltid varit välkomna till Hofors. För bara två år sedan sa socialnämndens ordförande, Diana Blomgren, och hennes nämnd nej och det blev sedan nej från majoriteten ända upp i fullmäktige.

– Förra socialchefen såg ingen möjlighet att ha ett mottagande i egen regi och vi vill ha dem här nära oss. Nu är det ett annat koncept och vi känner oss trygga med Jan Bornestig och hans planering och tankar, säger Diana Blomgren.

Hon menar att det bland politikerna aldrig har funnits någon rädsla för det skulle finnas en opinion mot beslutet.

– Nej, skulle det vara så ska vi mota Olle i grinden. Vi ska vara öppna och få invånarna att känna delaktighet i det här bland annat genom informationskampanjer. På så vis ska vi bygga upp en bra integration.

Mer läsning

Annons