Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors bygger ut VA-nätet vid Malmjärn

Omkring 70 sommarstugor vid Malmjärn kan anslutas sig till det kommunala VA-nätet när Gästrike Vatten AB bygger ut det. Projekteringen inleds i höst. Beslutet fattas av kommunfullmäktige om tre veckor.

Annons

Sommarstugeägarna i Malmjärn får möjlighet att ansluta sig till det kommunala VA-nätet inom en snar framtid. Hofors kommun har tagit fram ett förslag om en utbyggnad av nätet. Det blir nybildade Gästrike Vatten AB som får i uppdrag att projektera och genomföra utbyggnaden.

Utbyggnaden beräknas kosta 28 miljoner kronor och finansieras genom VA-avgifter. Den ordinarie anläggningstaxan höjs till 60 000 kronor och 35 av de 70 sommarstugeägarna får betala en särskild VA-avgift på 80 000 kronor.

Enligt förslaget dras ledningen från Böle i södra Hofors till Torsåker. Ledningens längd är beräknad till 15 kilometer var av fem kilometer går genom Lill-Gösken och Stor-Gösken.

Ursprungligen var tanken att vatten skulle tas från täkten i Malmjärn, men miljökonsekvenserna blir för stora om vattenverket byggs ut och därför vill kommunledningen att vattnet hämtas från verket i Hofors. Det vattenverket bedöms i dag ha överkapacitet. Samtidigt öppnar detta för en nedläggning av vattenverket i Malmjärn och avloppsreningsverket i Torsåker och medför en besparing på 1,1 miljoner per år.

Annons