Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors hedrar inneskitarhusens skapare Cyrillus Johansson

/
 • Eira Källgren, tidigare kommunchef i Hofors, trivs bra i sitt Cyrillushus.
 • Från Eira Källgrens vardagsrum ser man ut över Östra Parkgatan och ännu ett hus ritat av Cyrillus Johansson.
 • Grunden består av slaggstenar som målats.
 • Östra- och Västra parkgatan omsluter det grönområde där minnesmärket kommer att placeras.
 • Några av de Cyrillushus som byggdes i Hofors kallades
 • Här har man byggt in entrén och satt upp carport mellan husen. Från början hade alla hus öppen veranda vid ytterdörren.
 • De breda kortsidorna står på rad med sina karakteristiska runda fönster högst upp vid taket och de breda, nästan kolonnliknande, hörnen.
 • I Hofors har husen ritade av Cyrillus Johansson en fasad antingen i trä, som här, eller i puts. Han är annars känd för att ofta använt tegel till sina byggnader.
 • På Östra Parkgatan finns flera av Cyrillus Johanssons trähus kvar. De första husen byggdes i Hagaområdet, som nu är park. Den som vill se hur husen såg ut kan titta in i Hofors hembygdsförenings bildarkiv på nätet.
 • De naturstenar som finns i grönområdet kommer att vara kvar.
 • De runda fönstren högst upp på gaveln är typiskt för de hus Cyrillus Johansson ritat. En del hus har så kallade blindfönster i stället för riktiga runda glasfönster.
 • Tord Larsson har formgett minnesmärket som tydligt visar Cyrillus Johanssons intresse för den asiatiska arkitekturen och trädgården. Bakom minnesmärket ska en japansk lönn planteras.

Han tog toaletten till arbetarna i Hofors, ritade brukshotellet och en hel bukett bostadshus efter trädgårdsstadens ideal.
Nu förbereds ett minnesmärke över Cyrillus Johansson – som ska stå mitt bland de bostäder han ritat.

Annons

Centralt i Hofors står den hyllade arkitekten Cyrillus Johanssons verk, som trots sin placering är lite anonyma.

Det ändras i år. Då kommer en del av grönytan mellan Västra- och Östra Parkgatan att få en ansiktslyftning för att rama in ett minnesmonument till Cyrillus Johanssons ära.

Cyrillus Johansson har satt avtryck på flera håll i Sverige, både med arbetarbostäder och exempelvis Värmlands museum. I Stockholm har han bland annat ritat Sturepalatset och fasaden på varuhuset Pub.

Läs mer: Arkitekten som Gävle inte ville veta av

Dessutom var han verksam som stadsarkitekt på flera håll i landet, bland annat i Tierp där han fortfarande kan göra avtryck på stadsbilden. I oktober 2015 tog politikerna upp en av Cyrillus Johanssons idéer från 1918 som nu kan bli verklighet.

Läs mer: Planer på jättesatsning: Trädgårdsstad med 200 bostäder

När brukshotellet stod klart 1917 fick Cyrillus Johansson i uppdrag att rita bostadshus som byggdes 1916-26.

– De fyra första Cyrillushusen låg på Haga, nu är de rivna. Folk kallade dem för "inneskitarhusen på inneskitargatan" eftersom de hade toalett inomhus, säger Anita Drugge, från Hofors hembygdsförening.

Vatten och avlopp gjorde att man även fick in vattencistern till järnspisen och kunde koppla in element.

– Då behövde man inte brunnar, vedbodar och utedass. Det var otroligt modernt på den tiden, säger Anita Drugge.

Vid Bergsgatan, Västra- och Östra Parkgatan byggdes arbetarbostäder och förmansbostäder nära varandra, med gott om gröna ytor.

De flesta Cyrillushus som står kvar är hyresrätter.

Några hus har byggts om för att rymma större lägenheter. Margareta Ek bor i ett av de hus på Skolgatan som fortfarande har originalplanlösningen ganska intakt. När hon var barn, på 40-talet, hälsade hon ofta på sin mormor och morfar som bodde i en liknande lägenhet på Bergsgatan 12.

– Då tyckte jag att det var jättekul att spola – att få dra i spolsnöret, berättar Margareta Ek, som växte upp på Rönningsgatan där de hade utedass.

I ett privatägt gult Cyrillushus bor tidigare kommunchefen Eira Källgren. In till vardagsrummet och köket på bottenvåningen kommer man genom var sin liten hall, där bland annat toaletten får plats.

– När det här huset byggdes hade man järnspis och många dörrar för att hålla värmen kvar, säger Anita Drugge.

Vardagsrummet och matsalen har fått öppnare planlösning än i originalutförandet och köket är relativt orört sedan det gjordes om på 40-talet.

– Jag har beslutat att inte bygga om köket, det är så charmigt, säger Eira Källgren, som satt in en fristående köksö för att få bekväm arbetshöjd i stället för att höja de låga arbetsbänkarna.

Redan 2009 föreslog Hoforsbon Arne Arousell i en motion till kommunfullmäktige att Cyrillus Johansson skulle hedras med en utställning.

Läs mer: Hoforsbo vill hedra Cyrillus Johansson

Nu har politikerna sagt ja till att betala för gestaltningen kring minnesmärket.

Trädgården var också viktig för Cyrillus Johansson, som hämtade inspiration från idealet om trädgårdsstaden och även den kinesiska arkitekturen. Minnesmärket, som betalas av Ovako, och parkytan kring det har utformats för att spegla arkitektens ideal.

Enligt förslaget ska bänkar stå kring minnesmärket, som står framför en japansk lönn. Dessutom vill man plantera flera äppelträd vars frukter alla får plocka.

När minnesmärket ska invigas är inte klart ännu, men det finns ett datum i sommar som kanske skulle passa extra bra.

– 9 juli föddes Cyrillus Johansson, säger Anita Drugge.

Mer läsning