Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors kulturskola kan bli bäst i landet

/
  • HIPP, HIPP, HURRA! På måndagen var det fest på kulturskolan i Hofors. Skolan är en av tre verksamheter som är nominerade till priset ”Årets musik och kulturskola”. Vinnaren utses på en kongress i Skellefteå i nästa vecka och första priset är 50 000 kronor och ett uppträdande på Rikskonserter.

Hofors kulturskola är en av tre skolor som nominerats till priset ”Årets musik och kulturskola 2009”. Tävlingen avgörs i nästa vecka och första pris är 50 000 kronor och ett uppträdande på nästa års Rikskonserter.
– Vi känner oss redan som vinnare genom att ha gått så här långt. Det är jätteroligt, säger kulturskolechefen, Ritva Snellman.

Annons

Det är Svenska musikrådet som årligen delar ut ett pris till Sveriges bästa musik och kulturskola.

– Vi letar efter skolor som sticker ut och gör något annorlunda, meningen är att de ska stå som förebild för andra kulturskolor, säger Karin Hjertzell på Rikskonserter som arrangerar tävlingen.

Ritva Snellman tar emot nomineringen med stor glädje och ser det som ett reslutat av den utveckling som verksamheten har genomgått senaste åren.

– Kommun står inför en befolkningsminskning och därför har det varit en utmaning för oss att kunna behålla bredden. Resultatet har faktiskt blivit att vi har ökat.

Det nya tänket går huvudsakligen ut på två saker, elevinflytande och mycket prova-på verksamhet. Eleverna får själva vara med och utforma undervisningen och de traditionella terminerna är indelade i fler korta perioder så att alla hinner med att prova många olika verksamheter under ett läsår.

En annan av anledningarna till Hofors nominering kan vara projektet Entré Ungdom som Ritva Snellman presenterat för juryn som intervjuat henne. Det var innan hon visste att det ekonomiska läget i kommunen skulle sätta stopp för projektet.

– Den tanken vågar jag inte ens tänka, men det är ju vi på Kulturskolan som ligger bakom idén med Entré Ungdom och jag tror jättemycket på det, säger hon.

Hofors krigar nu mot Luleå och Solna om första platsen. Vinnaren presenteras på en kongress i Skellefteå i nästa vecka.

Annons