Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors nye herde vill gärna bjuda in till fika

/
  • VÄLKOMNAR I PRÄSTGÅRDEN. 30 augusti är det installation för Hofors nye kyrkoherde, men redan nu finns han på plats i prästgården där han kommer att bo. ”Jag hoppas att det här ska bli ett öppet hem och att människor inte bara träffas i kyrkan utan även här”.

Nu går det åter att titta förbi på en kopp kaffe i prästgården. Nye kyrkoherden, Kenth Johansson, flyttar in i huset i sommar.

– Jag hoppas att det här ska bli ett öppet hem där människor träffas, säger han.

Annons

Kenth Johansson är 54 år och kommer från Uppsala där han har jobbat som präst i Sävja kyrka i 19 år. Nu tar han över som kyrkoherde i Hofors. Anledningen är den positiva vilja han upplever finns inom församlingen.

– De förtroendevalda ringde upp mig och ville att jag skulle komma upp på besök. Här mötte jag positiv energi och en vilja, det tror jag att jag kan tillföra något till och det är också stimulerande för mig själv att jobba i en sådan miljö.

Det är bara några veckor sedan han flyttade in i prästgården och enligt egen utsago har han mycket att jobba med för att lära känna samhället och kyrkans medlemmar.

– Jag frågar, frågar och frågar, säger han.

Kommunikation är ett intresse som Kenth Johansson har, vilket han har stor nytta av i jobbet. Han ser samtalen med människor som det bästa verktyget i förändringsarbete och han vill att medborgarna ska ha chans att utforma kyrkans verksamhet.

– Jag tror att alla förändringar måste komma från längtan, inte bara min utan allas som bor här – deras längtan. Jag tror att jag kan fånga upp sådana vibbar om jag lyssnar.

På sin förra arbetsplats jobbade Kenth Johansson mycket med ungdomar och även i Hofors vill han prioritera barn- och ungdomsverksamheten.

– Den är viktigast för mig och det stämmer också med vad de förtroendevalda vill.

Han talar också mycket om att bygga relationer och att sammanföra olika generationer och kulturer med varandra. I hans kyrka ska det finnas sådana mötesplatser.

– Det är spännande när både äldre och yngre möts, men det finns få sådana platser i samhället.

På frågan om kyrkans roll förändras i en ekonomisk kris har han flera svar.

– Det kan hända att vi behöver skapa en extra mötesplats och skulle någon behöva stöd måste vi finnas där för samtal. Det är också viktigt att vara en röst som värnar om människan och individen. Det måste finnas mjuka funktioner i samhället som inte bara räknar pengar.

Mer läsning

Annons