Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors och Ockelbos polisstationer stängs

/

Polisstationerna i Ockelbo och Hofors ska stängas. Men ambitionen är ändå att ge mer service.


– Vi vill att poliserna ska vara i yttre tjänst och jobba med det de är duktigast på, säger Pär Langer, operativ chef på Gävleborgspolisen.

Annons

Enligt ett förslag från länets polisledning ska polisen spara in på sina kostnader för lokaler. Det innebär att polisstationerna i Ockelbo och Hofors ska försvinna. I stället tänker sig myndigheten att stationerna ska integreras i respektive kommuners kommunhus.

– Då får vi en bättre service och ökad tillgänglighet. I dag är polisstationerna bara öppna två dagar i veckan, säger Pär Langer som tycker att polisen har en bra dialog med kommunerna om förslaget.

Tanken är att till exempel kommunernas växelpersonal ska få utbildning i att sköta polisärenden som att ta emot hittegods och att lämna ut och ta emot blanketter.

Poliserna, 1,5 tjänst på varje ort, ska i stället kunna koncentrera sig på att göra yttre tjänst i uniform.

– Det kan vara till exempel trafikkontroller eller att tjänstgöra på kvällar och helger vid behov, säger Pär Langer.

Varifrån poliserna ska utgå är dock oklart. Troligen blir det från Sandviken eller Gävle.

Förändringen genomförs troligtvis i Ockelbo innan Hofors. Enligt Pär Langer ska ett beslut vara fattat inom de närmaste månaderna.

Ockelbos kommunalråd Magnus Jonsson (S) bekräftar att det pågår ”intensiva diskussioner” i frågan. Han är inte negativ till att polisens administrativa del flyttar in i kommunhuset. Exakt hur det ska gå till är dock inte bestämt än.

– Vi kan nog hitta en lösning på att hantera hittegods och blanketter tillsammans, men det är oerhört noga att det finns poliser kvar i byn. Det är en trygghetsfråga för befolkningen att veta vem som är polis i Ockelbo och på det området tolererar vi inte några neddragningar, säger han och påminner om den namninsamling för fler poliser som ägde rum för ett år sedan i Ockelbo.

I Hofors ligger planerna något längre fram i tiden. Hur långt är oklart, men enligt kommunalråd Marie-Louise Dangardt (S) har det inte inletts någon dialog med polisen. Hon är en stark motståndare till att polisen gör neddragningar och tycker att det är bedrövligt att statliga myndigheter inte tar något ansvar på landsbygden.

– De små kommunerna på landsbygden riskerar att bli frizoner för kriminella. Vi behöver minst lika mycket poliser här som på andra ställen, säger Marie-Louise Dangardt.

Hon tycker att det viktigaste är att polisen syns och finns när den behövs ute i samhället och menar att det vid tidigare omorganisationer knappast har blivit bättre med den saken.

Mer läsning

Annons