Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors vill bara ta emot ensamstående flyktingar

Ensamstående flyktingar med en och samma nationalitet står på Hofors önskelista när avtalet med Migrationsverket nu ska förnyas. Anledningen är att man vill göra flyktingmottagandet mer lönsamt.

Annons

Invandrarenhetens ekonomi blöder och kommer enligt beräkningarna att göra ett stort minus för 2009.

Av ekonomiska skäl vill Hofors kommun därför nu vara med och styra vilken typ av flyktingar som flyttar till orten.

Det har visat sig att ensamstående eller par utan barn som själva kan försörja sig efter två år inte innebär någon kostnad för kommunen. Medan barnrika familjer, som inte lyckas komma in i arbetslivet blir orsakar stora utgifter för kommunen.

Eftersom Hoforshus framför allt har lediga ettor och tvåor passar det också bättre att ta emot ensamstående flyktingar.

Kommunen vill även begränsa antalet nationaliteter på de som bosätter sig på orten, eftersom det innebär minskade kostnader för utbildning i svenska språket.

Allt detta framgår av en skrivelse som socialchefen och chefen för individomsorgen tillsammans har författat. Ärendet ska nu upp i socialnämnden.

I det avtal som finns med Migrationsverket i dag ska kommunen ta emot 45 flyktingar om året. Enligt ett förslag som kommunstyrelsen nu ska ta ställning till ska antalet förbli det samma även fortsättningsvis.

I år har 18 personer bosatt sig i Hofors, ytterligare sju kommer under september. De som har kommit hit har framför allt varit burmeser, irakier och somalier.

Målet är att alla nykomna flyktingar bättre och snabbare ska komma in i samhället, bland annat genom praktikplatser.

Man ser också att en stor grupp burmeser, som bott i Hofors länge, nu behöver extra hjälp. De har svårt med språkundervisningen, en anledning till det är att många av dem är analfabeter.

Mer läsning

Annons