Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforsbo vill ha bort tillsatserna i maten

/

Servera standardmjölk och bregott till elever och äldre! Den uppmaningen får kommunen av Hoforsbon Carina Wejbo som har varit på en föreläsning med kostexperten Tommy Svensson.

Annons

Det var i början på mars som Tommy Svensson besökte Hofors för att ge en föreläsning om tillsatser i maten. Nu startar ett tiotal av åhörarna en studiecirkel i ämnet.

– Först och främst vill vi själva lära oss mer, säger Carina Wejbro som är en av deltagarna.

Samtidigt uppmanar hon även politiker och kostansvariga på kommunen att de gör en insats för elever och äldre genom att ge dem bättre mat. Hon tycker att ett första steg kan vara att servera standardmjölk och bregott.

– Det är renare produkter utan tillsatser, vilket är betydligt bättre.

På längre sikt vill hon även se skolmat och mat till de äldre lagas på plats med närproducerat och närodlat och i mesta möjliga mån ekologiskt.

”Jag tycker att Hofors kommun ska göra ett eget ”Matakuten” och jag utgår från att ni förstår vad jag menar”, skriver hon i ett medborgarförslag som fullmäktiges ledamöter får i handen på måndagens möte.

Carina Wejbos personliga engagemang beror på att hennes femårige son går på förskolan Regnbågen, där barnen redan vid tre års ålder får skolmat.

– Jag tycker att de borde få hemlagat precis som på alla andra dagis, säger hon.

Annons