Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforsborna hotas av Sveriges högsta skatt

/
  • SVÅRT BESLUT. Linda-Marie Anttila (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden vill helst ha kvar samhälls- och naturprogrammen vid gymnasieskolan. ”Men det måste ju vägas mot andra besparingar som vi annars måste göra inom nämnden”, säger hon.

Hoforsborna kan få Sveriges högsta skatt 2012.

Men redan året efter ska skatten sänkas, vilket kräver kraftfulla nedskärningar.

Annons

Förutom besparingar inom äldrevården diskuteras avveckling av program vid gymnasieskolan.

Ekonomi är så ansträngd att kommunen tvingas låna pengar från Hofors Elverk för att kunna betala löner, hyror och andra fasta kostnader.

– Det som är oroväckande är det underskott vi gör i år, säger ekonomichefen Christer Ekendahl.

Enligt prognosen går kommunen 13 miljoner minus. Till det läggs föregående års minusresultat på nästan en miljon kronor. En förlust som kommunen enligt lag måste ta igen resultatmässigt inom en period på tre år.

För att snabbt få in mer pengar i kommunkassan höjs alltså skatten, enligt ekonomichefen behövs en höjning med 50 öre, vilket skulle innebära att Hoforsborna får en total skattesats på 34,32.

Det placerar Hofors i skattetoppen. Inga andra svenska medborgare har i dag så hög skatt som Hoforsborna får betala nästa år om politikerna säger ja till höjningen.

Men redan 2013 ska skatten sänkas igen och 2014 ska den vara fem öre lägre än 2011. För att åstadkomma det krävs rejäla nedskärningar.

Arbetarbladet har tidigare redogjort för ett antal sparförslag inom socialnämnden.

Men även barn- och utbildningsnämnden räknar med ett underskott med 2,6 miljoner kronor.

Ökade personalkostnader, höjda hyror och nya rektorstjänster är en del av anledningarna.

Nu görs en översyn av gymnasieskolan. Närmast tillhands är en nedläggning av natur- och samhällsprogrammen, diskussioner som funnits redan tidigare eftersom elevunderlaget minskar.

– Jag vill att utredningen är klar innan jag säger något. Men det måste gå väldigt fort, vi måste ha ett beslut i november när budgeten läggs, säger Linda-Marie Anttila (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

7-8 heltidstjänster jobbar mot programmen och skulle på så vis sparas in.

Mer läsning

Annons