Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforsföretag går emot strömmen

/
  • Växer. Vendator i Hofors växer i rasande fart. Under hösten har 20 heltidstjänster skapats. Christoffer Andersson och Linnéa Löfstrand har arbetat på Vendator i ett respektive två år.
  • Trivs. Karin Johansson och Jenni Greis trivs på Vendator. ”Det är många roliga människor som jobbar här”, säger Karin Johansson. Själv gör hon sin andra arbetsvecka på Vendator.

Vendator växer så det knakar. Bara i höst har företaget vuxit med 20 heltidstjänster och omsättningen har ökat med nästan tio procent i år.


– Det är mycket värdefullt för Hofors att vi har företaget här, säger Lennart Roswall, näringslivsutvecklare vid Hofors kommun.

Annons

Medan varselvågen drar fram i Sverige går Vendator, som köpte Resultat 2005, mot strömmen. Under hösten har företaget vuxit ordentligt i Hofors. Tillväxten motsvarar 20 heltidstjänster och 15 nya arbetsplatser har skapats.

I november slog man omsättningsrekord. Företaget har ökat omsättningen med 600 000 kronor i år. Det motsvarar en tillväxt på cirka tio procent jämfört med 2007.

– Det går bra för oss och det beror på att vi har en duktig ledning på plats, säger Peter Öster, vice vd på Vendator.

Under 2008 har företaget nyanställt sammanlagt 100 personer. Omsättningen av personal är dock hög. Många unga ser arbetet som ett genomgångsjobb och vill tjäna pengar inför högskolestudier eller utlandsresor.

Företaget kan växa ytterligare, men bristen på arbetskraft med rätt kompetens bromsar tillväxten. Ett sätt rekrytera den kompetensen är att starta en egen skola. Men planerna på en frikskola i Hofors skjuts upp. Det bekräftar Peter Öster.

– Vi har inte kapacitet för att starta skolan nästa år, vi har haft fullt upp med att växa. Men om Hofors kommun lägger ned sitt eget handelsprogram startar vi, säger han.

Samtidigt sjunker elevtalet kraftigt. Därför är det oklart om det finns underlag för en friskola om två år.

Lennart Roswall, näringslivsutvecklare vid Hofors kommun, betonar att det är värdefullt att Vendator finns i Hofors. Skulle Vendator och Itell försvinna förlorar orten 200 arbetstillfällen.

– Företagen ger näringslivet i Hofors större bredd och vi har arbetat hårt för att få hit fler företag i tjänstesektorn, säger han.

Han tror att tjänstesektorn har goda förutsättningar att växa i Hofors och märker att allt fler unga grabbar söker sig till Vendator.

– Förr ville grabbarna endast jobba på bruket, de skulle få skit under naglarna för att jobbet skulle vara värt något, men den inställningen förändras nu, säger han.

Mer läsning

Annons