Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforshallen kan bli utan badvakter

/
  • Förslag på bespringar. Badvakterna i simhallen ska bort. Förslaget kommer från budgetberedningen och där ingår även att Hoforshallens kafeteria ska överlåtas i privat regi.  Foto: Marie Sahlin

Det finns ett förslag om att ta bort badvakterna i Hoforshallen nästa år. Anledningen är en besparing på närmare 700 000 kronor på driften av kommunens idrottsanläggningar.

– Men är det genomförbart, vem har då ansvaret för de som badar? undrar barn- och utbildningsnämndens vice ordförande, Torbjörn Jansson (S).

Annons

Arbetarbladet berättade tidigare i veckan om att DTU, som driver Hofors kommuns fritidsanläggningar, har fått 650 000 kronor mindre till driften av badhuset, Stålringen och ishallen nästa år.

Då var det inte klart hur det skulle påverka anläggningarna, men när barn- och utbildningsnämnden nu ska ta ställning till sin budget kommer svaret. Badvakterna i simhallen ska bort. Förslaget kommer från budgetberedningen och där ingår även att Hoforshallens kafeteria ska överlåtas i privat regi.

Ansvarig slår bakut

Men nu slår barn- och utbildningsnämnden som är ansvarig för verksamheten i simhallen bakut.

– Vi vet faktiskt inte om det blir så, det kan hända att det inte är genomförbart. Vi måste till exempel utreda ansvarsfrågan. Vem är ansvarig för de som badar om vi tar bort badvakterna? säger Torbjörn Jansson.

Han ifrågasätter även möjligheten att lägga ut kafeterian på entreprenad.

– Det är ju egentligen ingen kafeteria, utan en badkassa. När de har tid över serverar de kaffe. Vem ska sälja biljetter om vi inte har kvar den? Och det är ingen enkel sak att göra som kan ske innan första januari när budgeten börjar gälla.

Reda ut nästa vecka

I början på nästa vecka ska politiker och tjänstemän därför sitta ner tillsammans med DTU och reda ut vad som är möjligt och inte.

– Vi måste diskutera igenom det här, säger Jansson.

Det finns ytterligare ett dilemma. Kommunens bygg- och miljökontor har ålagt badet att förbättra vattenkvalitén i simhallen. Lösningen är tills vidare en ökad genomströmning av vatten, men det kostar mycket pengar som inte finns avsatta i driftsbudgeten.

Kostar mer än 1 miljon

Den långsiktiga lösningen är att byta ut delar av reningsverket som är från 1966. Det kostar dock uppskattningsvis över 1 miljon kronor och bara 400 000 kronor är avsatta för investeringen i nästa års budget.

– Det här är ett relativt nytt problem för oss, men den frågan kommer också komma upp på mötet i nästa vecka.

Mer läsning

Annons