Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforshus gjorde fel vid upphandling

Hoforshus bröt mot lagen när de upphandlade leverantör för löpande byggnadsarbeten. Det slår förvaltningsrätten fast. Nu tvingas det kommunala bolaget att göra om upphandlingen.

Annons

Det är Inköp Gävleborg som på uppdrag av Hoforshus har upphandlat leverantörer av löpande byggnadsarbeten för ett år. Fyra företag valdes ut efter att ha lämnat sina anbud. Det företag som vann ska i första hand förfrågas och därefter de andra leverantörerna i fallande rankning.

Men Gävleföretaget LTM AB som Hoforshus valt som huvudentreprenör har ändrat uppgifter i det förtryckta prisformuläret som bostadsbolaget lämnat som anbudsunderlag. I stället för 8 procent i påslag för exempelvis material har LTM angett 12 procent.

Principiellt fel

Eftersom Hoforshus ändå har utvärderat företagets anbud har bostadsbolaget genomfört upphandlingen i strid mot principerna som likabehandling. Det slår förvaltningsrätten i Falun fast och ger därmed Hoforsföretaget BS entreprenad rätt i sin överklagan.

Efter domen är det Hoforsföretaget som nu anlitas som huvudleverantör av byggnadsarbeten och LTM ska helt strykas från listan över entreprenörer.

Mer läsning

Annons