Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforshus höjer hyran med 2,65 procent

Hoforshus höjer hyrorna med 2,65 procent nästa år.

– Förra året var det mer, men å andra sidan slog finanskrisen till och då kan man ha mer förståelse, nu är räntorna faktiskt väldigt låga. Men vi har gjort det bästa vi kan, säger hyresgästföreningens förhandlare, Mårten Gulin.

Annons

Anledningen är i huvudsak Hofors vattens chockhöjning av VA-taxan, den höjs med 28 procent nästa år.

– Det är så man blir mållös. Det här slår oerhört hårt mot Hoforshus och dess hyresgäster, säger Mårten Gullin.

Därutöver höjs även avgiften för elnät och Hoforshus kostnad för uppvärmning och sophämtning förväntas blir högre. För hyresgästföreningen har det därför inte funnits mycket att komma med.

Behövs till underhåll

– Höjningen täcker upp för taxehöjningarna, men det här är inte bra långsiktigt. Hoforshus skulle behöva lägga pengar på underhållsarbeten i stället som det finns stora behov av.

En annan faktor som påverkar hyrorna i Hofors är alla tomma lägenheter som trots rivningar förra året bara fortsätter att växa i antal.

– Det är Hoforshus stora dilemma och självklart påverkar det. Vi skulle önska att det kunde gå åt andra hållet i stället, så att de slipper öka för varje år. Men eftersom man inte planerar några rivningar under 2010 så blir det bara mer som står tomt, säger Mårten Gulin.

150 tomma lägenheter

Hoforshus räknar med 150 outhyrda lägenheter nästa år, det innebär ett hyresbortfall på 6,4 miljoner kronor.

I procent räknat innebär det att 10 procent av Hoforshus totala bestånd är utan hyresgäster, motsvarande siffra för andra kommunala bostadsbolag är 3 procent.

Men själva hyreshöjningen är inget som är inte unikt för Hofors.

– Även Sandviken och Gävle drabbas på liknande vis och även om procentsatsen i Hofors kan bli högre är det i kronor räknat inte mer än i de andra städerna, säger Gulin.

Han jämför hyrorna i Hofors där snittet ligger på 790 kronor per kvadratmeter, medan Sandviken har ett pris på 872 kronor per kvadratmeter. Hyrorna för Hoforshus industrifastigheter ligger kvar på samma nivå nästa år.

Mer läsning

Annons