Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforspolitiker vill hjälpa utsatta människor direkt

/
  • STÄRKA RÄTTIGHETER. Folkpartisten Bojan Petrovic på besök hos en familj i Hofors. Nu startar han, tillsammans med Folkhemmet-politikern Pär Åslund, en förening som ska stärka medborgarnas rättigheter. ”Vi har ett 20-tal intresserade från flera olika kommuner som vill vara med i föreningen”, berättar Petrovic.

Många utsatta människor har svårt med kontakterna med myndigheter.

Det menar Hoforspolitikerna Bojan Petrovic (FP) och Pär Åslund (FHT), som nu startar en förening för mänskliga rättigheter.

Annons

– Det tar tid att påverka som politiker, vi vill hjälpa människor som inte har mat eller värme direkt, säger Petrovic.

Folkpartisten Bojan Petrovic är en av initiativtagarna till den nya föreningen som startades med ett första styrelsemöte i går kväll. Syftet är att upplysa medborgare om deras rättigheter och också hjälpa dem i kontakter med myndigheter.

– Många vågar inte träffa myndigheter ensamma, eller så har de svårt att komma i kontakt med rätt personer, säger Petrovic.

Han får medhåll av Folkhemmet-politikern Pär Åslund.

– Jag har sett så mycket tokigheter här i Hofors, människor som far illa i kontakter med myndigheter.

De ger båda flera exempel på aktuella ärenden i Hofors där de tycker att medborgare behandlats illa.

– En familj kom till mig och berättade att socialtjänsten skulle betala mammans tandläkarräkning. Men socialen gjorde inte det och mamman hamnade hos kronofogden, så får det inte gå till. Där vill vi kunna vara behjälpliga, säger Bojan Petrovic.

Han tar också upp Pizza Corner som förlorade alkoholtillståndet efter en utredning som både Petrovic och Åslund anser var bristfällig.

Petrovic menar att han som politiker inte kan påverka i ärenden där människor behöver hjälp direkt.

– Om människor inte har pengar till mat och får svaret av socialen att de ska ringa nästa vecka hjälper det inte om jag skriver en motion som besvaras nästa år. I föreningen ska vi kunna agera direkt, säger han.

Föreningen ska ta fram en hemsida med information om mänskliga rättigheter, hjälpa till att skriva blanketter och när det finns behov ska de också vara behjälpliga att skriva överklaganden.

Föreningen ska också samarbeta med kyrkan och drivas med hjälp av donationer.

Mer läsning

Annons