Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vill ha ett zoo i Hofors

/

Cecilia To, industridesigner med säte i Hofors, vill skapa ett zoo runt Hammardammen i Hofors.
– Det skulle kunna locka folk till att besöka Hofors, säger hon.

Annons

Cecilia To vill ta vara mystiken som finns i skogen och skapa ett zoo med hjälp av stenar, träd och lite målarfärg – och en hel del kreativitet. Nu har hon skrivit ett medborgarförslag om sin idé – och hoppas att den kan bli verklighet.

– Det behöver inte kosta mycket alls, och skulle kunna hjälpa till att stärka bilden av Hofors, säger hon.

Syftet med projektet är att locka ut både föräldrar och barn i skogen – och framför allt dem som inte tar sig ut självmant så ofta. Hon vill också göra det möjligt att samarbeta med teaterföreningar som skulle kunna dramatisera berättelser om skogen. Men det viktigaste är att det inte ska kosta så mycket.

– Det är själva syftet. Ensamstående föräldrar har kanske inte råd att hitta på så mycket med sina barn. Men det här skulle vara en aktivitet som de också skulle kunna delta i.

Cecilia To driver till vardags den egna designbyrån CC2 Design. Där har hon redan designat flera produkter för barn – bland annat en tallrik och sked som säljs i dagligvaruhandeln. Det var ett projekt som uppmärksammades av flera lokala medier, både i Gävle och i Sundsvall, där hon studerade industridesign.

– Jag har ett särskilt intresse för barn, säger hon.

Om politikerna väljer att satsa på hennes idé vill hon gärna vara projektledare för att förvandla skogen runt Hammardammen till en drömsk sagoskog. Tanken är att monster, spöken och djur ska kunna möta besökarna.

För henne är det viktigt att också involvera skolbarnen i arbetet. Där skulle de kunna få bestämma vilka djur som skulle finnas i skogen och samla in fakta om dem.

– Tanken är att det inte bara skulle vara roligt, utan gärna lite lärorikt också, säger hon.

Med projektet vill hon också visa Hoforsborna att den som vill kan förändra sin närmiljö.

– Jag tror att det är lite lätt att bli hemmablind.

Mer läsning

Annons