Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husrivningarna kostar 45 miljoner

Närmare 45 miljoner kronor. Så mycket beräknas bostadsrivningarna i Hofors att kosta under fyra år.
154 lägenheter ska bort när kommunen omstrukturerar.
– Vi kan klara kostnaderna om vi måste, säger Marie-Louise Dangardt, kommunstyrelsens ordförande

Annons

Hofors kommun räknar med att rivningarna av bostadshusen på bland annat Rönningsgatan och Persfallsvägen kommer att kosta sammanlagt 44,7 miljoner kronor från 2008 fram till 2011. En stor summa för Hofors skattebetalare.

– Om det blir så här kommer vi att kunna hantera det, vi har räknat på det värsta fallet, säger Marie-Louise Dangardt, kommunstyrelsens ordförande.

Beslutas separat

Hon understryker att rivningen av varje objekt kommer att beslutas separat. Än finns inga beslut tagna för de kommande åren och budgeten är inte spikad. Men att så många lägenheter står tomma är inte ekonomiskt hållbart, menar hon.

Vad som får stå tillbaka när kommunen satsar på att riva befintliga bostäder är ännu inte klart utan ska diskuteras under hösten.

– Det här är den viktigaste frågan i budgetberedningen eftersom den ger störst effekt på övrig budget. Men vi kan klara det om vi måste, säger Marie-Louise Dangardt.

Vill bo i centrum

Det hela handlar till slut om att folk ska få bo där de vill bo – i centrum. Då måste tomma hus bort och nya lägenheter ställas i ordning.

– Vi har väldigt många som står i kö för en lägenhet centralt, vi måste lyssna på dem, säger Marie-Louise Dangardt.

I summan 45 miljoner ingår inte endast rivningsprocessen utan även husens värde som försvinner i och med rivningen.

Annons