Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huvudlöst djur hittat i dike

/

Torsåkersborn Petra Björkman hittade ett fyrbent djur utan huvud i en dikeskant.

Det fick länsstyrelsen att slå på den stora trumman.

Nu har myndigheten skickat djuret på obduktion för att utreda om det är en vargvalp eller en grävling.

Annons

Petra Björkman är bosatt i Sjövik i Torsåker. När hon under tisdagen var ute och red längs vägarna i området reagerade hennes häst plötsligt konstigt när den närmade sig ett dike efter vägen. I diket hittade Petra ett fyrbent djur, utan huvud med grå päls, svans och fem tår på varje tass.

– Jag har själv schäfrar och det här djuret var definitivt större än en schäfervalp, säger Petra Björkman.

Kontakt togs med länsstyrelsen eftersom Petra misstänkte att djuret kunde vara en vargvalp. För två veckor sedan observerades två vargar i samma område, vilket fick rovdjurshandläggaren Daniel Hansson att snabbt reagera.

– Djuret såg ut att vara ett foster. Och omständigheterna kring de nyligen observerade vargarna i samma område fick det oss att börja fundera, säger Daniel Hansson.

Två naturvårdare från länsstyrelsen åkte ut till platsen. Men osäkerheten kring om det verkligen var en vargvalp eller eventuellt en liten grävling gjorde att djuret skickades i väg på obduktion till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

– Den preliminära bedömningen pekade mota att det kunde vara en grävling. Men skulle det vara ett vargfoster hamnar vi ju i ett helt annat läge. Antingen kan djuret ha självdött, ha blivit påkörd eller blivit utsatt för illegal jakt, säger Daniel Hansson.

Enligt Daniel Hansson är slutet av april en månad då vargar får sina valpar. Upptäckten av djuret är anmält till polisen och under torsdagen räknar länsstyrelsen med att den slutliga obduktionsrapporten ska komma från SVA.

Mer läsning

Annons