Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Gävle är de flesta på äldreboenden demenssjuka

Att behöva hjälp med tvättning, städning och mat är i de flesta fall inte tillräckliga skäl till för att få en plats på ett äldreboende.

Den slutsatsen drar både Gävle och Sandvikens kommun.

Annons

Som boende på Hantverkarn i Hofors får Sara Hellberg mat tre gånger om dagen samt hjälp med städning och tvättning. Sara är en pigg 82-åring som annars klarar sig själv men har tillsyn av personal dygnet runt.

Arbetarbladet frågade sig om den sortens hjälp som Sara behöver även skulle vara skäl nog för att få en plats på ett äldreboende i en annan kommun i länet. Tveksamt blev svaret i Gävle och Sandviken.

I Gävle är de flesta demenssjuka som söker en plats på ett boende och som sedan också blir beviljade en. Gävle är den kommun i länet som har lägst andel 65 åringar och äldre som bor på ett äldreboende, 5,1 procent.

Utöver de demenssjuka så krävs det också generellt sett en otrygghet och en oförmåga att sköta sig själv för att en person ska ha rätt att bo i ett så kallat särskilt boende.

Lena Isokivelä, uppdragschef vid omvårdnadsförvaltningen i Gävle, poängterar att det ändå alltid är en individuell bedömning som ligger till grund. Men ofta är det insatser från hemtjänsten som förts väljs om någon behöver hjälp.

– Alla är i behov av olika saker, så egentligen är det svårt att säga att så här är det. Men en person som är i behov av trygghet och tillsyn dygnet runt är ett skäl till att få en plats, säger hon.

En hög ålder, 90 år, är också ett godtagbart skäl.

I Sandviken måste oftast en person ha provat på hemtjänsten insatser innan det kan bli aktuellt att få en plats på ett äldreboende. Här bor 5,9 procent av de som är 65 år och äldre i ett äldreboende.

– Grunden är att man ska bo kvar hemma, det är vad de flesta vill också. Men det är inte så stor sannolikhet att du får en plats om du kan sköta det mesta själv, säger Karin Jonsson, chef vid äldreomsorgsförvaltningen i Sandviken.

Men både Hofors, Sandviken och Gävle kommuner ser ändå en tydlig trend. Allt färre hamnar på ett äldreboende.

– Det kommer att bli en förändring i framtiden. Vi kommer inte ha stora boenden utan insatserna kommer att behöva riktas mer mot hemmen, säger Karin Jonsson.

Mer läsning

Annons