Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Hofors får nysvenskar jobb

/
  • LÖNSAM PRAKTIK. Akar Htun och Eh Htoo kommer från Burma. I Hofors introduceras de till arbetslivet genom den kommunala satsningen CFA, centrum för arbete. I sin arbetsplatspraktik får de lära sig knuttimring.

Hofors bryter det negativa mönstret. Här har antalet invandrare som fått jobb ökat. En av anledningarna stavas CFA som jobbar hårt för att hjälpa nysvenskar att ta plats på arbetsmarknaden.

Annons

Den kommunala satsningen centrum för arbete, CFA, har som uppdrag att hjälpa människor som står långt ifrån arbetsmarknaden till arbete. Här får många olika grupper stöd, förutom socialbidragstagare bland annat de som finns inom invandrarenheten.

Akar Htun och Eh Htoo kommer från Burma. I dag är de två av de Hoforsbor som deltar kommunens satsning.

Just nu är de delaktiga i ett projekt som går ut på att tillverka timrade stugor.

– Jag har aldrig i hela mitt liv byggt något tidigare, men det är ganska roligt, säger Akar Htun.

Tanken är inte nödvändigtvis att han och landsmannen ska jobba inom skogs- eller byggindustrin i framtiden, men att deltagandet i praktiskt arbete ska ge dem självförtroende på arbetsmarknaden.

– Vi har satt oss ner med alla som deltar i SFI och gått igenom vad de hade för jobbtankar när de kom till Sverige. Vi har sedan förklarat hur vägen dit skulle se ut och var de jobben finns. Det har ändrat inställningen hos många och gett dem mer realistiska mål, säger Stefan Carlehäll, chef på CFA.

Det är en av de insatser som har gjorts och statistiken är ett bevis för att Hofors sätt att jobba ger resultat. Färska siffror från arbetsförmedlingen visar att arbetslösheten bland utrikesfödda i Hofors har minskat. Det är rakt emot trenden i vårt spridningsområde i övrigt. Bara Gävle visar också på en positiv trend, i resten av kommunerna har antalet nysvenskar utan jobb ökat.

– Det här är mycket frukten av att vi sitter i samma lokaler som arbetsförmedlingen och vi har dörrarna öppna. Ska jag spetsa till det så väljer vi att ha individens bästa i fokus istället för regelverket, säger Stefan Carlehäll.

CFA:s uppdrag är att snabbt ge deltagarna de färdigheter som krävs på den ordinarie arbetsmarknaden.

– Därför måste vi ha tankemöda bakom de insatser vi sätter in, det måste leda någon vart för varje enskilt person, säger Carlehäll.

Mer läsning

Annons