Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Hofors har socialbidragen fördubblats

Hofors har den största ökningen i länet. Här har utbetalningen av socialbidrag nästan fördubblats jämfört med samma period förra året.

– Det är ju hemskt egentligen att det kan vara så illa, säger socialnämndens vice ordförande, Magnus Andersson (S).

Annons

Utbetalningen av socialbidrag har ökat med 92 procent i Hofors, jämfört med tredje kvartalet förra året. Det är inte högst, men bland den högsta ökningen i Sverige.

Högst ungdomsarbetslöshet

– Det tycks vara små kommuner som har en bit till närmaste storstad som har drabbats hårdast. Samtidigt kan man undra varför Nordanstig bara har en ökning med 11 procent medan det i Hofors har ökat med 92 procent – det är jättehöga siffror, säger Mary Nilsson på socialstyrelsen som har varit med och sammanställt rapporten.

En orsak till den kraftiga ökningen kan bero på att många unga har förlorat sina jobb. Det skulle då vara en av förklaringarna till Hofors höga siffror, kommunen hade högst ungdomsarbetslöshet i landet under våren och även fram på hösten var antalet unga utan arbete många fler än för ett år sedan.

”Centrum för arbete”

– Arbetslösheten har ökat mycket, över 100 procent. Vi har fått 3 miljoner extra i budgeten för nästa år eftersom det ser så taskigt ut, säger Magnus Andersson (S).

Vad gör ni åt situationen?

– Vi försöker med Centrum för arbete. Det är bättre att folk med socialbidrag hamnar där i stället, men det är svårt, säger Andersson.

Centrum för arbete är en arbetsfrämjande åtgärd som kommunen har tillsammans med arbetsförmedlingen.

Annons