Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ikea satsar pengar i Ovakos nya ägare

Enligt tidningen Dagens Industri är möbelkungen Ingvar Kamprad en av finansiärerna bakom riskkapitalbolaget Tritons köp av Ovako för några veckor sedan.

I information till chefer och fackliga företrädare på Ovako har Triton uppgivit att en börsnotering av stålbolaget är ett framtida mål.

Annons

I slutet av augusti stod det klart att riskkapitalbolaget Triton köpt hela stålkoncernen Ovako förutom vajerverksamheten. Någon köpesumma avslöjades inte då och har fortfarande inte offentliggjorts.

Triton har rykte om sig att vara landets hemligaste riskkapitalist. En tänkbar förklaring anses vara att möbeljätten Ikea, genom Inter Ikea BV, är en av de tyngsta investerarna och har varit det i många år.

Och enligt Dagens Industri är Ingvar Kamprad och Inter Ikea BV en av finansiärerna bakom just Ovakoköpet.

EU ska godkänna

När Magnus Lindqvist, partner hos Triton och ansvarig för köpet av Ovako, haft halvtimmeslånga informationsmöten med de högre cheferna och de fackliga företrädarna i Hofors och Smedjebacken, har han bara uppgivit att det bland investerarna bakom Tritons Ovakoaffär återfinns ett antal svenska och internationella investerare.

– Men vilka det var gick han inte närmare in på, utan mer information om det ska vi få efter att EU godkänt affären, berättar Metalls Pelle Pettersson i Hofors.

EU:s konkurrensmyndighet väntas komma med ett besked om Ovakoköpet i slutet av september.

Orsaken till försäljningen av Ovako ska ha varit att ägaren Werner Pampus hamnat i finansiella problem. Stålbolaget ska, enligt källor, i flera månader haft svårigheter med att klara av den dagliga driften.

– Positivt med ägarbytet är att vi nu får in kapital och genom det en trygghet, även om vi fortfarande inte vet så mycket om vad som händer långsiktigt, säger Pelle Pettersson.

Börsnotering ett mål

Så mycket framtid och handlingsplaner tog inte Magnus Lindqvist upp på sitt besök på Ovako i Hofors.

– Men han pratade om att stärka Ovako på marknaden och att en börsnotering är ett mål, berättar Pelle Pettersson.

Internationella bedömare som tidningen Dagens Industri talat med tror att Ovako kan bli en bricka i den strukturomvandling som väntas bland Europas tillverkare av stång, balk, vajer och rör.

Det ”nya” Ovako beräknas under 2010 omsätta omkring 850 miljoner euro i år, cirka 8 miljarder kronor.

Antalet anställda kommer att uppgå till sammanlagt 3 000 personer i Hofors Hällefors, Smedjebacken, Boxholm, Forsbacka, Hallstahammar och Mora, medan produktionskapaciteten bedöms nå upp till 1,2 miljoner ton stål.

Mer läsning

Annons