Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ingen hyresgäst ska behöva betala andras hyror”

Att en hyresgäst tvingas betala andras, uteblivna hyror är direkt felaktigt, anser Marcus Kjellin som är juridisk expert på hyresfrågor.

Annons

Samtidigt hävdar fastighetsägaren att det finns en muntlig överenskommelse om betalning.

Marcus Kjellin jobbar som jurist och förhandlare på Hyresgästföreningen. Han har inget med det här enskilda fallet att göra, men är väl bekant med lagstiftningen. Det främsta han ifrågasätter är att hyresgästen på eget bevåg börjat betala.

– Det hon gjort fel från början är att hon gett pengar utan att det gjorts en skriftlig förlikning. Då hade hon avskrivit sig alla övriga kostnader som senare kunnat uppkomma.

Nästan hälften av de 60 000 kronorna som kvinnan lagt ut är ersättning för uteblivna hyror och det anser Marcus Kjellin är direkt felaktigt att en hyresgäst tvingas betala.

– Visst kan du bli betalningsskyldig för skador i lägenheten som inte är normalt slitage, men inte saker som är utanför ens egen kontroll. Andra hyresgäster kan ju skylla på det här, men ha helt andra grunder för sin flytt, säger han.

Ägaren Göran Lundberg anser att haft ett muntligt avtal med hyresgästen om att hon skulle ersätta 70 procent av renoveringskostnaden. Men därom är parterna oense och därför fortsätter förhandlingarna.

– Först tyckte jag synd om kvinnan, men den enorma skadegörelse som var kunde jag inte stå för själv. Det här har drabbat mig väldigt hårt, både mentalt och ekonomiskt, säger Göran Lundberg till Arbetarbladet.

Mer läsning

Annons