Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag hade aldrig ens hört talas om Hofors"

/
  • BLIVANDE HOFORSBOR? Kommer någon av dessa 13 personer, en av besökarna valde att inte vara med på bild, att flytta till Hofors? Det hoppas kommunen. I så fall har de 15 000 kronor man satsat på prova på-helgen att ha betalat sig med råge.
  • Önskefamilj. Familjen Carlsson-Forslund är vad Hofors drömmer om. En ung familj som kan bosätta sig i kommunen. Carl-Pontus, Sara och sonen Harry, 11 månader, provade på att vara Hoforsbor i helgen. Men det gav kanske inte mersmak. ”Hofors är nog inte första alternativet för oss,” säger Carl-Pontus.

Sara Forslund och Carl-Pontus Carlsson drömmer om att lämna storstan för ett enklare liv på landet.

I helgen provade de och 12 andra på att vara Hoforsbor under en helg.

– Det är ett bra sätt att lära känna en ort. Jag hade aldrig ens hört talas om Hofors, säger Sara.

Men flytta dit? Nja.

Annons

Prova på-helgen är den senaste satsningen där Hofors kommun försöker locka till sig nya invånare.

En nödvändighet för en ort som stadigt tappar folk och därmed också skatteintäkter.

– Bara hittills i år har vi ett minus på omkring 20 personer, säger kommunens informationschef Tommy Nielsen.

Under en mässa på Stockholms central i våras var Hofors därför med för att locka till sig flyttsugna. Besökarna fick chansen att tävla om en prova på-helg i Hofors och de 14 vinnarna kom hit i lördags.

De har själva fått bekosta resan till Hofors men har sedan bjudits på boende, mat och ett späckat program med information och rundtur i kommunen.

Bostadsområden, idrottsanläggningar, skolor och centrum har visats upp. Och som avslutning bjöds besökarna på en tur till Stollgången.

– Vi har fått se det som man behöver veta, vi har fått väldigt mycket information och alla har varit oerhört gästvänliga, säger Sara Forslund som var med på resan tillsammans med sambon Carl-Pontus Carlsson och sonen Harry, 11 månader.

En ung familj som vore rena drömmen för Hofors kommun.

Men frågan är om Hofors är det som familjen drömmer om.

De bor i dag i Stockholm men söker ett enklare liv, närmare naturen. Hofors är en helt ny bekantskap, de visste inte att orten ens fanns innan de besökte mässan.

Men någon blixtförälskelse blev det kanske ändå inte. Det är nog tveksamt om det är hit som den unga familjen styr kosan. Även om de gillade Torsåker.

– Det var väldigt mysigt och lantligt, säger Carl-Pontus

– Men kanske att Hofors ändå är lite för litet. Jag skulle nog vilja bo närmare ett lite större samhälle, funderar Sara.

Mer entusiastisk var Doris Lennkvist som i dag bor på Söder i Stockholm men längtar ut i skog och mark och som hunnit med att plocka en påse svamp.

– Hofors har allt! Fantastiska skogar och vilken luft! Och alla som vi träffat är så trevliga och lätta att prata med.

Men även hon är tveksam till om hon i 60-årsåldern kan flytta hit och hitta nytt jobb. Så hon funderar på att i stället försöka finna sig ett fritidshus. Nära skogen.

– Jag vill ut och plocka svamp.

Satsningen kostar omkring 15 000 kronor och kommunen hoppas att den ska leda till att någon eller några ska välja att flytta till Hofors.

– Jag tycker att vi fått en hel del positiv respons så jag tror att det är möjligt, säger Tommy Nielsen.

Mer läsning

Annons