Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens-Erik stänger praktiken i Hofors

/
  • BOMMAR IGEN. ”Jag brukar säga att jag pensionerar mig nu, men i verkligheten blir jag egentligen arbetslös. Min ursprungliga plan var inte pension vid 63 års ålder, men nu känns det inte som någon katastrof”, säger Jens-Erik Nielsen.

Till årsskiftet stänger läkaren Jens-Erik Nielsen sin privatpraktik i Hofors.

Därmed får 2 000 patienter hitta en annan läkare.

Den utlösande faktorn är att Nielsen inte räknar med att uppfylla kraven för hälsovalet som införts efter nyår.

Annons

Både landstingsdrivna och privata hälsocentraler omfattas av vissa regler för att få drivas inom hälsovalet. Det handlar bland annat om att ha en tillräcklig läkarbemanning, tillgång till distriktssköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut samt socionom och/eller psykolog.

– Jag förstod ganska tidigt att vi inte skulle kvalificera oss, säger Jens-Erik Nielsen.

Han har hittills haft vårdavtal med landstinget, men det går ut vid årsskiftet och kommer inte att förlängas.

Slut efter tio år

I dag jobbar, utöver Nielsen själv, två distriktssköterskor, en undersköterska och en sekreterare på Hoforspraktiken. När den bommar igen 30 december innebär det slutet på en tio år lång verksamhet.

Jens-Erik Nielsen kommer att jobba 25 procent på den landstingsdrivna hälsocentralen i Hofors. Men den största delen av tiden räknar han med att ägna åt pensionärslivet.

– Jag brukar säga att jag pensionerar mig nu, men i verkligheten blir jag egentligen arbetslös. Min ursprungliga plan var inte pension vid 63 års ålder, men nu känns det inte som någon katastrof. Tvärtom är det ganska spännande att se hur jag ska fylla min tid efter att ha jobbat mer än 50 timmar i veckan.

”En liten sorg”

Jens-Erik Nielsen har arbetat som läkare i Hofors i 35 år. När han startade sin privatpraktik följde många patienter med. I dag är 2 000 personer listade hos honom.

– Det är klart att det innebär en liten sorg att sluta och patienterna är ledsna, säger han.

Gunnar Boström, som driver Ockelbo Familjeläkarmottagning, räknar däremot med att kunna fortsätta. Hans vårdavtal med landstinget löper två år till.

Boström är dessutom mer optimistisk än Nielsen och tror att han har möjlighet att ge sig in i hälsovalet om han så skulle vilja. Trots att Gunnar Boström är ensam läkare på mottagningen och reglerna säger att hälsocentralerna bör ha minst tre ser han inte detta som något hinder.

– Det står ju bör och inte skall. Man kan alltså vara ensam också.

Däremot har Boström i dag ingen distriktssköterska anställd, något som han i så fall måste ordna.

Skulle Ockelboläkaren gå bet på hälsovalet efter att de två åren passerat kommer han ändå att kunna fortsätta.

I botten har han en så kallad etableringsrätt som inte kan sägas upp.

Mer läsning

Annons