Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas mark försvinner

/
  • Tallar. Under årens lopp har bröderna Jonas Forsling och Jan-Olof Forsling tvingast fälla åtskilliga tallar eftersom stranden eroderar bort. Bröderna anser att en allt för hög vattennivå ligger bakom erosionen. På bilden ser vi Jonas Forsling.

Malmjärn eroderar bort en bit av bröderna Jonas och Jan-Olof Forslings fastighet varje år. När länsstyrelsen beslöt att inte göra något åt vattennivån vände de sig till miljödomstolen.


Men många andra fastighetsägare runt sjön vill behålla dagens vattennivå.

Annons

Bröderna Jonas och Jan-Olof Forsling äger en fastighet i Sandbodarna, en plats som ligger vid Malmjärns östra del. Sedan många år har de sett hur sjön äter sig inåt på deras strand. Förr var den sluttande. Numera är den vertikal.

Bröderna vill nu få klarhet i om den dämningsgräns som uppges i vattendomen från 1966 fortfarande gäller. Länsstyrelsen anser att det inte står klart att dämningsföretaget Hoo Timber AB har brutit mot miljöbalkens bestämmelser beträffande reglering av dammen. Men det konstaterandet nöjer sig inte bröderna Forsling med. Nyligen vände de sig till miljödomstolen för att få en rättslig prövning av frågan.

Enligt Jan-Olof Forsling handlar det inte om att sänka vattennivån, utan om att återställa den till den nivån som gäller enligt vattendomen.

– Dämningsgränsen ligger enligt domen mellan 80–85 centimeter över tröskeln. Men medelvattennivån ligger på 82,5 centimeter och det innebär att den som sköter dämningen har gjort dämningsgränsen till medelvattennivå, säger Jan-Olof Forsling.

Att medelvattennivån ligger på 82,5 centimeter över tröskeln framgår av en undersökning, som det geotekniska konsultbolaget Sweco genomförde mellan 2001 och 2006 på uppdrag av Hofors kommun. Undersökningen visar också att dämningsgränsen har överskridits flera gånger varje år. Sweco slår samtidigt fast att en nivå över 80 centimeter innebär en betydande erosion.

Jonas Forsling och Jan-Olof Forsling vill också att de skador som uppstått bedöms ur en miljösynpunkt. I dag är rötterna hos flera tallar frilagda. Varje vår får han och brodern inleda med att restaurera och förstärka stranden. Men när tallarna faller omkull får erosionen ändå fritt spelrum.

– Under årens lopp har vi tvingats att fälla åtskilliga tallar och nu ser det bitvis för jäkligt ut, säger Jonas Forsling.

Många andra fastighetsägare runt Malmjärn vill behålla dagens medelvattennivå. Den gör det praktiskt att komma ut med båtar. Och när frågan kommer på tal bland fastighetsägarna runt sjön hettar det ofta till.

– Majoriteten av fastighetsägarna runt sjön vill behålla nivån och man har gjort en namninsamling för att bilda opinion för sin ståndpunkt.

– Men vi som äger fastigheter vid den östra delen av sjön bildar en minoritet och drabbas av de skador som uppstår, säger Jan-Olof Forsling.

Mer läsning

Annons