Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollektivtrafiken fungerar dåligt

Bodåsborna ifrågasätter vad Hofors kommun får för pengarna. De tycker att flextrafiken verkar vara både ineffektiv och dyr. I förra veckan kom det två olika taxibilar från Gävle för att hämta tre personer som skulle med samma buss i Torsåker.

Annons

Bodåsborna anser att den flextrafik som finns är under all kritik. När Siri och Roberth Sandberg beställde taxi till bussen i Torsåker i förra veckan kom bilen för sent och fick efter tjat köra ikapp bussen till Hofors.

– Vi hann på bussen vid sista stoppet i Torsåker, hade vi inte hunnit med hade vi fått vänta i två timmar på nästa buss, säger Siri Sandberg.

Två taxibilar till grannar

Anita Karlsson som också skulle med samma buss blev upplockad i tid och körd till samma buss av en helt annan taxibil, vilket får Bodåsborna att ifrågasätta X-trafiks samplanering.

– Det måste ju vara jättedyrt att skicka två olika bilar ända från Gävle för att köra oss grannar till samma buss, säger Siri Sandberg.

X-trafik kan inte svara på exakt varför det gick som det gick i förra veckan.

– Men att det skickats två bilar hoppas jag verkligen är en engångsföreteelse, det måste ha blivit en miss i bokningen, säger Lasse Rösth som är ansvarig för X-trafiks trafikplanering som också förklarar att bilarna inte alltid utgår från Gävle utan att det är den närmaste lediga taxibilen som kommer.

Lång väntetid

Bodåsborna har också noterat att bussen mellan Hofors och Torsåker har en 35 minuter lång väntetid innan den avgår igen och undrar om chauffören då inte kan köra en vända över Hästbo och Bodås, vilket borde kosta mycket mindre än en taxi.

– Det är möjligt att det skulle fungera, men det är i så fall Hofors som måste göra den beställningen till oss, så mitt förslag är att de boende uppvaktar kommunen med det förslaget, säger Lasse Rösth.

Mer läsning

Annons