Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen säger nej till hjälp för lilla Vera

/
  • Har fått nej. Tvååriga Vera Olsson får inte personlig assistans. Hofors kommun tycker att det ingår i det normala föräldraansvaret att se till att barnet får den omsorg som krävs. Veras pappa Bojan Petrovic och hennes mamma Vanja Olsson kommer att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.
  • Behöver tillsyn dygnet runt. På grund av sin hyperinsulinism behöver lilla Vera Olsson i Hofors medicin, mat och tillsyn dygnet runt. Annars kan hon få kramper, hamna i koma och få hjärnskador. Men Hofors kommun tycker inte att hennes hjälpbehov är större än andra tvååringars.

Hofors kommun beviljar inte tvååriga Vera personlig assistans.

Att ge sitt sjuka barn medicin och tillsyn dygnet runt ingår i det normala föräldraansvaret, menar man.

– Kommunen borde skämmas, säger familjens ombud Veronica Hedenmark.

Annons

Lilla Vera Olsson i Hofors behöver ständig tillsyn. Hennes pappa och mamma, Bojan Petrovic och Vanja Olsson, måste vara vakna på nätterna för att kunna ge henne mat och medicin och kolla så att alla slangar och pumpar fungerar som de ska.

Annars kan Vera få allvarliga skador eller till och med dö av sin sjukdom hyperinsulinism.

Men Hofors kommun tycker inte att Veras hjälpbehov är så stort eller avancerat att hon ska ha rätt till personlig assistans. Det framgår av ett förslag till beslut från LSS-handläggaren.

Enligt kommunens sätt att se det har Vera inte större hjälp- och tillsynsbehov än andra jämngamla barn eftersom tvååringar alltid behöver hjälp när de ska klä på och av sig, sköta sin personliga hygien, ha kontakt med andra och vid matsituationer.

Sådant faller under det normala föräldraansvaret, menar man.

”Alla barn i tvåårsåldern kräver ständig övervakning av sina vårdnadshavare och kan inte lämnas ensamma annat än för korta stunder, varför Veras behov av tillsyn inte kan bedöms överstiga det behov av tillsyn som barn i motsvarande ålder utan funktionsnedsättning har”, skriver handläggaren i sin utredning.

Men det är ett konstigt sätt att resonera, tycker Veronica Hedenmark, som sedan många år driver företaget VH Assistans med stor erfarenhet av liknande ärenden.

– Vem som helst förstår väl att det är skillnad på Vera och andra barn i hennes ålder. Vilka andra barn behöver sondmatas och tas blodsocker på? Vilka andra barn kan kanylen åka ut på eller strypas av sin slang?

– Vilka andra barn riskerar att dö om man somnar ifrån dem 20 minuter?

Veronica Hedenmark menar att kommunen visar bristande kompetens när det gäller LSS-lagstiftningen och kallar beslutsförslaget ett svek mot både Vera, hennes storasyster och föräldrar.

Familjen kommer att överklaga kommunens beslut till förvaltningsrätten i Falun.

Annons