Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konflikter viktiga för ”Glappet”-författaren

/
  • Tänk snabbt. Författaren Christina Herrström försökte få eleverna Erik Majberg, Max Andersson, Viktoria Hansson och Christoffer Sigvardsson att säga det ordet som först ploppade upp i huvudet. Leken skulle leda till en berättelse.
  • Författare. Ungdomsboksförfattaren Christina Herrström besökte Hofors niondeklassare under onsdagen. Som inspirationskälla lyckades hon med lätthet att få eleverna att öppna sina fantasifulla sinnen.
  • Inga problem med fantasin. Eleven Caroline Södergren hade inga som helst problem att låta sin fantasi flöda för att sedan sätta den på pränt.
  • Svårt med friviliga elever. Hon lyckads inspirera eleverna men att få dem att ställa upp på hennes ordlek var desto svårare. Författaren Christina Herrström fick bege sig ut i publiken för att locka eleverna upp på scenen.

En inspirationsdag för att öppna sinnena, låta fantasin flöda och pennan glöda.

Ett möte med ungdomsboksförfattaren Christina Herrström fick Hofors niondeklassare att sätta fantasin på pränt.

Annons

Det var inga fantasilösa niondeklassare som mötte ungdomsboksförfattaren Christina Herrström när hon besökte Hofors under onsdagen.

Som författare bland annat till ungdomsböckerna ”Tusen gånger starkare” och ”Glappet”, skulle hon försöka inspirera eleverna till att bli tusen gånger bättre på att skriva sina egna historier.

Försiktiga elever

En idé som först mottogs försiktigt av eleverna men som med en konflikt som ingrediens slutade med fulltecknade papper.

– Konflikter finns i alla berättelser och skapar dramatik till historien. Skriv en historia om djävulen och en ängel, eller kanske lärare och elev, säger Christina Herrström.

Fantasin har inga gränser

Eleverna tittade stumt på varandra, tills en hand längst ner i klassrummet sträcktes upp.

– Kan man skriva en historia om en katt som saknar alla ben?

Ett skratt bröt ut i klassrummet. Men när Christina berättade att fantasin inte har några gränser och att visst finns det en konflikt hos en katt som saknar alla ben, så blev det genast tyst.

Uppvärmning

Syftet med inspirationsdagen var dels att eleverna skulle värmas upp inför det kommande nationella provet i svenska och dels vidga sin fantasi. Något som eleven Caroline Södergren inte hade några problem med.

Hon hade redan bestämt vad hennes berättelse skulle handla om innan pennan hade nuddat papperet.

– Det ska hända om sådant jag själv har upplevt, och det ska vara spännande, säger hon.

Skrap från pennor

Att ett möte med en livs levande författare skulle locka till inspiration rådde det inga tvivel om. När Arbetarbladet lämnade klassrummet var det enbart skrapet från blyertspennorna som hördes.

Mer läsning

Annons