Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsult: Ekendahl bör inte ha så många roller

/

Kommunens ekonomichef bör inte också vara vd för de kommunala bolagen. Hofors bör därför hitta någon som kan ersätta Christer Ekendahl i en av rollerna. Det fastslår nu en utomstående konsult.

Annons

När Christer Ekendahl tillträdde som strategisk ekonomichef för snart två år sedan var en av de förutsedda svagheterna Christer Ekendahls dubbla roller. Han är både strategisk ekonomichef och vd för alla bolag inom den kommunala DTU-koncernen.

I de intervjuer som nu gjorts framkommer att Christer Ekendahl som person har hanterat situationen med integritet och omdöme. Det är dock en alldeles för stor arbetsbelastning för en person att sitta på alla stolarna.

– Rapporten visar att de farhågor som fanns med den här lösningen har kommit på skam, vilket känns skönt för mig personligen. Jag delar synpunkterna att min arbetssituation på sikt måste förändras, säger Ekendahl.

Även om lösningen inte är optimal har kommunen sparat mycket pengar.

– Kommunen har vunnit på det, ekonomiskt. Den nya organisationen är bra och effektiv, men om Christer blir sjuk eller det händer något. Det innebär en stor sårbarhet. Han kan heller inte vara med på allt - det är omöjligt för en person, säger kommunalrådet, Marie-Louise Dangardt (S).

Bland annat har omvärldsbevakningen inom ekonomiområdet blivit eftersatt, likaså samarbetet med andra kommuner inom ekonomirådet. Den utomstående konsulten konstaterar också att för få arbetsuppgifter har delegerats till andra medarbetare.

”Det är inte rådligt eller ändamålsenligt att ägna sig åt detaljer eller för långtgående kontrollarbete. Det finns exempel från båda områdena”, skriver den utomstående konsulten i sin rapport.

Kan skada

Det finns också en samstämmig bild av att de dubbla rollerna innebär en osäkerhet vilket kan leda till att varumärket Hofors skadas. Till exempel skapar transaktioner mellan kommun och bolag en osäkerhet.

Att ledande personer inom DTU har en stor insyn i kommunens situation är uppenbart genom de dubbla rollerna, men kommunledningen efterfrågar i intervjuer en större insyn i och förståelse för bolagens ekonomi.

”Transparensen bör bli ömsesidig”, konstaterar konsulten.

Kommunchefen har nu fått i uppdrag av kommunstyrelsen att inom rimlig tid hitta en ersättare till Christer Ekendahl i endera rollen som ekonomichef eller bolags vd.

Mer läsning

Annons