Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kortare arbetstid räddar 100 metallare på Ovako

/
  • Återigen har Metall lyckats förhandla bort varsel på Ovako i Hofors. På ett möte på tisdagen röstade fackförbundets medlemmar igenom ett sex månader långt avtal med arbetstidsförkortning.
  • Tord Göransson, Metalls ordförande är nöjd med det nya avtalet om arbetstidsförkorning.

Alternativet till förkortad arbetstid för metallarna på Ovako hade varit att upp emot 100 personer varslats om uppsägning. Det var därför ingen munter stämning i Folkets Hus i Hofors på tisdagens välbesökta medlemsmöte.

– Det brukar inte alls vara så här många på våra möten, men när det är varsel i faggorna så är uppslutningen bra, säger Metalls ordförande Tord Göransson.

Annons

Som Arbetarbladet kunde berätta redan i onsdagstidningen så var det stor uppslutning när Hofors Metalls medlemmar i går gick med på ett nytt avtal om arbetstidsförkortning. 90 procent av personalen går ner i arbetstid och lön för att undvika ytterligare varsel. Förslaget som röstades igenom lades fram av Metalls klubbstyrelse och det bygger på det centrala avtal som fackförbundet förhandlade fram i våras och som flera andra industrier i regionen redan har införlivat.

– Diskussionerna i går handlade i allmänhet om villkoren, säger Tord Göransson.

Är du nöjd med dem?

– I relation till varsel så är jag nöjd.

Går ner i lön

I det nya avtalet går man ner i lön med 8 procent, och minskar tjänstgöringen med 12 procent.

Det senaste avtalet på Ovako som gått ut på ledighet och utbildning i utbyte mot att personalen avsagt sig bonus och lönerevision gick ut i september. Samtidigt som diskussionerna om ett nytt avtal har förts har all personal gått tillbaka till att jobba heltid, men vetskapen om att det finns en stor övertalighet har hela tiden funnits hos både fack och arbetsgivare.

Förbättrat orderläge

Ovakos platschef i Hofors Sten Lyckström har tidigare sagt till Arbetarbladet att orderläget har förbättrats, men inte så mycket som man hade hoppats på.

Ryktet efter tisdagens möte var att alternativet till arbetstidsförkortningen var att ¨mellan 50 och 100 personer skulle varslas om uppsägning. Metalls ordförande Tord Göransson menar dock att företaget inte preciserat någon exakt siffra.

Vill ha positiv diskussion

– Vi har inte testat företaget med någon exakt siffra på hur många varsel som skulle vara aktuella eftersom vi hela tiden har velat ha en positiv diskussion och hoppats på att undvika varsel, men uppskattningsvis ligger övertaligheten på mellan 75 och 100.

Mer läsning

Annons