Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kråknäsjärnet visas hemma i Torsåker

/
  • VILL HA JÄRNET HOS SIG. Kyrkorådets Karin Mohlin och Lars Holmgren, ordförande i föreningen Kråknäsjärnet är överens om att kyrkan är en utmärkt utställningslokal.
  • ÄNTLIGEN HEMMA. Jonny Skogsberg har gjort dubbla kopior på de tolv ämnesjärnen. ”Nöjd blir man väl aldrig, men de duger. Och arbetet har ju inte bara lett fram till kopiorna det har ju varit ett experiment också, men ju mer jag har hållit på desto mindre begriper jag vad de har använts till”, säger han.

I dag invigs den nya utställningen i Vapenrummet i Torsåkers kyrka.


Men föreningen Kråknäsjärnet nöjer sig inte med att fyndet är tillbaka i bygden, nästa plan har redan börja smidas

Kråknäsjärnet ska lanseras i Europa.

Annons

I många år har föreningen Kråknäsjärnet kämpat för den här dagen. Nu är den här.

– Fyndet är gjort här, fyndet ska vara här. Det avidentifieras ju längre bort härifrån det kommer. Men nu lämnar vi det gamla bakom oss. Vi är nöjda och tittar framåt, säger Lars Holmgren, ordförande i föreningen Kråknäsjärnet.

Även kyrkorådets ordförande, Karin Molin är glad. Att använda kyrkans vapenhus som utställningsplats tycker hon har varit ett självklart val.

– Ja, både ur ett historiskt och strategiskt perspektiv är det jättebra. I år fyller kyrkan 250 år och det finns inget bättre än att få den här utställningen hit just nu.

Lars Holmgren som också jobbar som kyrkvärd tar dock gärna emot kritik.

– Vi vill gärna ha en reaktion på det här nu. Är det någon som tycker att det här strider mot några värderingar? undrar han.

Länsmuseet har till att börja med gett tillstånd för utställningen i sju år. Utöver att föreningen Kråknäsjärnet vill att den ska bli permanent, finns även idéer om en ambulerande utställning.

– Den här sortens historiska föremål är en typ av bytesvaluta. Vi vill kunna säga hallå Tyskland, Ryssland och alla andra. Och vi har redan en väg in, säger Lars Holmgren.

Detlef Klamke heter mannen som både talar tyska och äger ett kontaktnät i landet.

– Det som är unikt med det här fyndet är att det är daterat. De järn som har hittats på andra platser i Europa har man inget årtal på.

Mer läsning

Annons