Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik för dåligt arbete mot mobbning

Annons

Hofors grundskolor får kritik för bristande arbete mot mobbning. Hagaskolan saknar helt rutiner för hur de fall av mobbning som upptäcks ska hanteras.

Så sent som i förra veckan kunde Arbetarbladet berätta att en förälder till en mobbad elev har anmält kommunen till Skolinspektionen. Fallet med eleven som enligt pappan har varit utsatt för slag och kränkningar från andra elever under flera år är nu under utredning.

Helt oberoende kommer nu kritik från helt annat håll. En utomstående granskning av rutinerna för att hantera och förebygga mobbning visar brister på alla Hofors grundskolor. Det finns inte någon tillräcklig beskrivning i skolplanen för hur arbetet ska gå till och förankringen bland eleverna om att alla ska behandlas lika är dålig.

I en enkätundersökning svarade dessutom majoriteten av eleverna att det finns ungdomar på skolan som är mobbade, många av dem mobbas av vuxen personal.

Det finns även fall där skolpersonal trakasseras av elever.

Elevundersökningen visar också att skolan inte ger tillräckligt mycket stöd till de som är utsatta för kränkande behandling.

Rapporten ska nu redovisas för barn- och utbildningsnämnden som föreslås arbeta fram en bättre likabehandlingsplan. I den ska det finnas tydliga analyser och riskbedömningar av de områden där skolan behöver jobba förebyggande.

Hagaskolan ska också upprätta en handlingsplan mot mobbning. Generellt måste skolorna också bli bättre på att berätta för eleverna om det förebyggande arbete som finns.

Annons